Izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti naše zemlje – autoceste na Koridoru 5C, trenutno ima najveći obujam radova, priprema i planiranja u Hercegovini.

Već u ovoj fazi, zahvaljujući aktivnostima koje se izvode na područjima uz planiranu dionicu, na širem području Čapljine primjetan je značajan obujam ulaganja gospodarskih subjekata i privatnih lica.

Pored direktnog angažmana lokalnog stanovništva na realizaciji projekata izgradnje putne infrastrukture, ljudi koji žive u toj zoni ostvaruju i druge pogodnosti. Prema zacrtanom projektu Autocesta FBiH, Čapljina i Sarajevo jedine su točke na trasi autoceste koji će imati dvije petlje-ulaz/izlaz što dodatno predstavlja posebnu atraktivnost i magnet ulagačima.

Zbog planiranih poslovnih zona u sklopu kojih će biti i odmorišta za putnike, povećano je zanimanje velikih kompanija. Vijećnik u Gradskom vijeću Čapljina Inel Šejtanić navodi kako je šire područje Čapljine postalo je zanimljivo i građanima za investicijska ulaganja.

Dolazi do naglog poskupljenja nekretnina gdje prolazi autoput. Postoji velika zainteresiranost stanovništva iz Bosne i dijaspore za izgradnju nekretnina sve zbog autoputa i vrlo kratkog vremena putovanja s ovih područja na Jadran, rekao je Šejtanić.

Koridor 5C geografski će prolaziti kroz gotovo cijelu Hercegovačko-neretvansku županiju i protezat će se od Ivana do graničnog prijelaza Bijača, gdje će se uvezati s autocestom A1 iz Hrvatske.

Glavni direktor za pravne poslove Autocesta FBiH Ajman Šoše rekao je kako su paralelno sa ovim radovima, u završnoj fazi planovi i projektna dokumentacija za izgradnju dionice Jadransko-jonske autoceste Počitelj – Stolac koja će se spajati upravo na području Čapljine, tako da će ovaj dio Bosne i Hercegovine biti značajno međunarodno čvorište, poveznica europskog jugoistoka i sjevera.

S ovim što je već izgrađeno, s dionicama koje su u fazi projekta, koje su u fazi tenderskog postupka za izbor izvođača, do 2028. možemo imati kroz Hercegovinu izgrađeno više od 100 kilometara autoputa. Znači od granice Hrvatske do Ivana. Ukupna vožnja uzimajući u obzir prosječnu vožnju autocestom iznosila bi 50 minuta, istakao je Šoše.

Autoceste FBIH kao društveno odgovorno poduzeće kroz sporazum o prijateljskom okruženju s Gradom Čapljina asfaltirat će gotovo sve lokalne ceste u naseljima kroz koje prolazi autoput.

Planirana je izgradnja dva kraka gradskog vodovoda i vodovoda tehničke vode prema naselju Ševaš njive i Krčevine kao i uređenje komunikacijske povezanosti Počitelja s petljom autoputa i magistralnog puta M17.

U planu izgradnje dionice Tunel Kvanj-Buna uvrštena je i rekonstrukcija puta Domanovići-Buna kao i pristupni put Koridoru 5C, dok su u okviru projektnog zadatka za dionicu Mostar Sjever – Mostar jug i Mostar jug – tunel Kvanj u projektnu dokumentaciju uvršteni zahtjevi lokalnih zajednica.

Brojni infrastrukturni projekti koji se rade na i uz Koridor 5C sigurno predstavljaju veliku razvojnu šansu za čitavo područje Hercegovine.