Od prve ovogodišnje berbe smilja na području Hercegovine prošlo je više od mjesec dana pa su novinari ABCportala pokušali doznati kakvo je trenutno stanje i što hercegovačke smiljare očekuje u narednom periodu. Što se tiče nasada plantaža smilja može se reći da su biljke u dobrom stanju te da su odlično reagirale na žetvu. Zna se dogoditi da ponekad biljke mogu pretrpjeti šok i onda može doći do zastoja u razvijanju biljke…

U razgovoru sa nekolicinom glavnih otkupljivača ali i uzgajivača smilja doznajemo da se stanje oko smilja normalizira. Na tržištu su prodane prve 'veće' količine ulja a otkupljivači vjeruju da će i ostale količine otići put europskih zemalja. Nedavni posjet francuskih stručnjaka potvrdili su iznimnu kvalitetu smilja odnosno ulja koje je proizvedeno u ovdašnjim destilerijama. Radi se o najkvalitetnijem eteričnom ulju koje se može dobiti u Europi- potvrdio nam je naš izvor, te dodao kako se krajem listopada očekuju manje gužve negoli je to bilo u srpnju kad su destilerije bile pretrpane količinama smilja.

-Još samo na jesen može biti gužve u destilerijama a već sljedećeg ljeta ne treba očekivati nikakve gužve jer do tada će u Hercegovini biti dostatan broj destilerija koje će moći preraditi u realnom vremenu sve količine uroda smilja. Do jeseni će proraditi i velika destilerija u Grudama koja je u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika rođenog Gruđanina i kralja šećera Marinka Zadre. Destilerija će imati kapacitet prerade od 20 tona mase svaki dan, no ono što sve uzgajivače najviše interesira a to je da cijene smilja najvjerojatnije neće rasti. Istina je da su predstavnici nekih europskih kompanija bile u Hercegovini kako bi snimili stanje, bojim se da jako dobro kuže da imamo veće količine zasađenih površina i pokušat će i dalje oboriti cijenu- rekao nam je ovaj odlični poznavatelj prilika oko smilja.

Jedna širokobriješka destilerija je u srpnju otkupila 130 tona mase smilja i uspjeli su jedan dio eteričnog ulja plasirati u Francusku, očekuju da će i ostale količine naći svoje kupce na tržištu te vjeruju da neće biti većih problema u daljnjem poslu sa smiljem što se tiče proizvodnje i otkupa.

Bilo kako bilo priča sa smiljem se kotrlja i dalje, ljudi pripremaju nove površine za sadnju vjerujući da mogu doći do pristojne zarade baveći se ovim poslom. No, ipak sve će ovisiti o stanju na tržištu eteričnih ulja, bude li izražene potražnje za ekstra kvalitetnim uljem iz hercegovačkih destilerija sve bi moglo ići prema naprijed, međutim ako bi interes jenjavao moglo bi doći do problema koji bi pritisnuli uzgajivače.

ABCportal.info