Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) zahtijeva hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u HNŽ.

''Uzimajući u obzir strpljenje koje su imali poduzetnici i svi zaposlenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu zbog sporog usvajanja takozvanog 'korona zakona', upućujemo apel županijskim vlastima da se bez odlaganja usklade stavovi u Skupštini kako bi se otklonile sve prepreke za žurnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica'', navodi se u priopćenju.

Asocijacija podsjeća kako je u ovoj županiji-kantonu ''korona zakon'' značajno kasnio u odnosu na sve ostale kantone i više razine vlasti, a sadašnje stanje ukazuje na to može doći i do njegove opće blokade.

''Pozivamo zastupnike u Skupštini HNŽ da političke prijepore, u službi predizbornih potreba svojih stranaka, za trenutak ostave po strani i okrenu se spašavanju firmi i radnih mjesta. Podsjećamo da bez potpore gospodarskim subjektima ova županija pada u još veću neizvjesnost, jer se nedjelovanjem ugrožava opstanak kompanija, radnih mjesta i buduće punjenje proračuna, što znači da ni korisnici proračunskih sredstava neće biti zaobiđeni ovom krizom'', navodi Asocijacija i dodaje kako se ne radi samo o tome da treba podržati poljuljane gospodarske subjekte, kojima je bio zabranjen ili vidno reduciran rad u vrijeme prirodne nesreće u FBiH, nego i o narušavanju ukupne ekonomske stabilnosti županije, ukoliko zakon uskoro ne bude u primjeni.

''Političke stranke od čijih ruku u županijskoj-kantonalnoj skupštini sve ovisi, jedine snose odgovornost za provedbu 'korona zakona', a onima kojima je namijenjena financijska pomoć Vlade HNŽ, neće biti od koristi međusobno prebacivanje odgovornosti između političkih stranaka. Poduzetnici ne samo da očekuju žurnu primjenu 'korona zakona' u županiji, nego i što aktivniji pristup Vlade HNŽ i Ministarstva gospodarstva u njegovoj realizaciji, kako on ne bi (p)ostao 'najbolji korona zakon' samo na papiru'', navodi se u priopćenju.

Bljesak.info