Direktor ŠGD-a "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres Nikola Perković i osnivač i direktor Ecobase projekta Jaan Sepping potpisali su u petak u Kupresu ugovor o poslovnoj suradnji. Ecobase projekt je trenutno najveći europski projekt pošumljavanja u kontekstu ugljičnih kredita.

Potpisivanjem spomenutog ugovora, Bosna i Hercegovina je postala dvadeseta zemlja u Europi čiji se projekti nalaze u sklopu Ecobasea, kada su u pitanju projekti pošumljavanja.

Proces od pet mjeseci

Kako su kazali iz Direkcije Hercegbosanskih šuma, prije svečanog potpisivanja ugovora Jaan Sepping je održao prezentaciju o projektu za sve prisutne.

Proces je trajao proteklih 5 mjeseci, u kojem su vršene provjere i procedure (pravne, tehničke, ekološke i ekonomske). Nakon uspješne implementacije potpisan je ugovor te su, svi projekti pošumljavanja počevši od 2023. godine podložni za certificirane ugljične kredite.

Dobivanjem ugljičnih kredita otvara se realna mogućnost za novu, alternativnu vrstu prihoda koji će već u prvim godina biti jako značajan, a u idućem razdoblju sve veći i veći.

Naglašeno je da će uz projekte pošumljavanja, ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres razvijati i ''IMPROVE FOREST MANAGEMENT'', vrstu projekata gdje se dokazima o unaprjeđenju gospodarenja šumama, u našem slučaju izdanačkim šumama bukve, također ostvaruju certificirani ugljični krediti, priopćeno je iz ŠGD ''Hercegbosanske šume'' d.o.o. Kupres.

Kvaliteta održivog gospodarenja

Osim značajnog financijskog efekta, kroz razvoj projekata i ispunjavanje zahtjeva zbog verifikacije istih dodatno će se, kako se navodi, povećati razina kvalitete održivog gospodarenja šumama kroz planiranje, strategiju i realizaciju planiranih radova.

Na sastanku je osim članova Uprave i stručnog osoblja ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres, sudjelovao i županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić. Ministarstvo je, kao predstavnik vlasnika šuma, dalo značajan doprinos i potporu te aktivno sudjelovalo u tijeku procesa pridruživanja.

''Ovo je još jedna potvrda da ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres posluju savjesno, i u skladu sa svim zahtjevima održivog gospodarenja šumama na globalnoj razini. ŠGD 'Hercegbosanske šume' d.o.o. Kupres zahvaljuju Seppingu što je prepoznao naš potencijal i dao priliku da uspješno prođemo cijeli proces i postanu dio ovog projekta'', istaknuli su iz ŠGD-a "Hercegbosanskih šuma" d.o.o Kupres.