Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, govoreći o Javnom pozivu za pomoć mladim znanstvenicima i istraživačima s područja te županije, izrazio je zadovoljstvo što županijska Vlada na ovaj način ulaže u bolju budućnost.

''Ponosan sam što je realizirana inicijativa te je Vlada HNŽ, prvi put, osigurala 500.000 maraka proračunskih sredstava za izravnu potporu našim mladim znanstvenicima koji su, nažalost, u osobito podcijenjenom i složenom položaju u cjelokupnom sustavu obrazovanja'', kazao je Herceg u izjavi za Fenu.

Dodao je kako želi vjerovati da će se ovim aktivnostima uspostaviti standard izravnoga ulaganja u bolju budućnost koji će slijediti druge županije i ostale razine vlasti.

''Upravo smo objavili Javni poziv na koji se mladi znanstvenici – istraživači mogu prijaviti. Također, stalno pozicionirajući mlade u vrh prioriteta županijske vlade, nastavljamo stipendirati naše studente i subvencionirati njihov smještaj u studentske domove'' kazao je.

Navodi kako trenutačno imaju više od 2.600 stipendista, ali i kako će učiniti sve da stipendiraju svakog studenta koji se prijavi na upravo raspisani natječaj i ispuni tražene uvjete, unatoč tomu što, kako kaže, takva aktivnost iziskuje značajna financijska sredstva.

Podsjetio je i na dugogodišnji projekt zapošljavanja vježbenika koji se nastavlja i ove godine.

''Uskoro ćemo okončati procedure vezane za prijem 100 mladih visokoobrazovanih osoba iz HNŽ-a koji će jednogodišnje radno iskustvo stjecati u županijskim institucijama, s kojima dosežemo brojku od ukupno 800 mladih koliko smo ih u ovom sazivu pomogli, na što sam iznimno ponosan'', istaknuo je.

Herceg naglašava kako ovakve projekte trebaju slijediti sve razine vlasti, pa i jedinice lokalne samouprave, odnosno uključiti se u procese, planirati namjenska sredstva i time pomoći zadržavanju mladih sposobnih ljudi na ovim prostorima.

''Samo na taj način možemo osnažiti i poticati razvoj naše sredine i osigurati našem društvu boljitak u budućnosti'', zaključio je Herceg.