''Od 2006. godine kada je na snagu stupio Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, po našim izračunima, Hercegovačko-neretvanska županija zakinuta je za iznos cijelog jednog godišnjeg proračuna'', izjavio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg nakon sastanka s Tehničkom misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Mostaru.

Po Hercegovim riječima, Vlada HNŽ-a predložila je izmjene kriterija pri raspodjeli javnih prihoda po ugledu na federalne države kao što su Švicarska ili Belgija, što bi u konačnici trebalo rezultirati većim priljevom sredstava u županijske proračune.

''Prije svega, trebali bi se fokusirati na broj stanovnika i dijelom na površinu županija, a dva kriterija koja se odnose na broj djece u osnovnim i srednjim školama, kao kriterij koji se gotovo nigdje u svijetu ne primjenjuje, trebalo bi ukinuti'', kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Dodao je kako bi se potpuno trebali ukinuti i povlašteni koeficijenti koji se sada koriste, a zbog kojih dvije županije (Sarajevska i Bosansko-podrinjska) dobivaju više od 2000 maraka poreznih prihoda po glavi stanovnika, dok ostalih osam dobivaju manje od 800 maraka po glavi stanovnika.

''Mi ne tražimo rješenja koja će ići na nečiju štetu već samo tražimo da svatko dobije onoliko koliko mu pripada'', kazao je Herceg, istaknuvši kako bi se, u slučaju da se uvaže spomenuti prijedlozi, u županijski proračun slile dodatne količine novca koje bi bile usmjerene na zdravstvo, obrazovanje, poticaje u poljoprivredi i turizmu te za socijalne programe.

Županijski ministar financija Adnan Faladžić istaknuo je kako vlast u HNŽ-u ima usuglašen stav kada su u pitanju izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

''Mi se nadamo da će misija MMF-a dati objektivan presjek stanja i da ćemo dobiti pravičniju raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa'', kazao je ministar Faladžić.

Komentirajući trenutno stanje u županijskom proračunu, Faladžić je istaknuo da je aktualna Vlada stabilizirala stanje te da se redovito servisiraju sve obveze prema proračunskim korisnicima, s iznimkom sudskih presuda koje već godinama opterećuju financije HNŽ-a.

Inače, Tehnička misija MMF-a ovih dana analizira raspodjelu javnih prihoda u Federaciji BiH, a nakon analize i obavljenih razgovara s predstavnicima svih razina vlasti dat će preporuke koje bi se trebale ugraditi u novi zakon o raspodjeli javnih prihoda.