Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera Kantonu Sarajevu nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Boljitak cjelokupnoj Federaciji

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražile sve ostale županije u FBiH, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijemu položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

''Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih županija konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedna županija, osim one privilegirane, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice'', poručio je Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNŽ izgubio gotovo jedan i pol godišnji proračun.

''To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših proračunskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i šport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem žurnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sustava odnosno bivše države' kazao je Herceg.

Povlašteno Sarajevo

Podsjetimo, godinama se u Federacija BiH priča o "pravednijoj raspodjeli javnih prihoda" i "povlaštenom položaju Kantona Sarajevo u odnosu na ostale".

Odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do izmjena u raspodjeli sredstava iz proračuna, tj. do promjene „pondera“, kojim je pojedinim kantonima u većem bh. entitetu pripalo i do 30 milijuna KM više na godišnjoj razini.

Ponder je poseban koeficijent pri raspodjeli javnih sredstava. Može se definisati i kao faktor određene vrijednosti koja se svodi na realnu. U ekonomskoj praksi to znači predstavljanje stvari realnijim ili pravednijim odnosno statistički ispravnije korištenje pondera.

Aktuelnom raspodjelom novca nezadovoljno je više kantona u FBiH koji smatraju da previše novca odlazi Kantonu Sarajevo. Kantonu Sarajevo do sada bio dodijeljen poseban status tj. ponder 2 Zakonom o pripadnosti javnih prihoda koji je usvojen 2006. godine, a zbog primjene povijesnog principa tj. sudjelovanja Kantona Sarajevo u porezu na promet koji je 2005 iznosio 35,5 posto.

Očekuje se povećanje prihoda skoro svih kantona u FBiH, dok će dolaziti do postupnog smanjenja koeficijenta za Kanton Sarajevo, za koji je utvrđeno do je do sada imao povlašten status u raspodjeli. Unatoč svemu, ovaj kanton i dalje će imati značajno veći koeficijent od većine drugih kantona.