Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije susreo se danas sa Željanom Zovko, zastupnicom u Europskom parlamentu i kandidatkinjom Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Europski parlament.

Predsjednik Herceg istaknuo je važnost činjenice da i prije ulaska BiH u Europsku uniju imamo zastupnicu u Europskom parlamentu. Zastupnici Zovko poželio je uspjeh na predstojećim europskim izborima kako bi mogli nastaviti brojne započete projekte. Također, upoznao ju je s radom Vlade ističući kako ona svim svojim aktivnostima na osobit način snažno zagovara i podupire europski put BiH. Na tom tragu podsjetio je na aktivno sudjelovanje u Jadransko-jonskoj euroregiji kao i na provedbu brojnih projekata koji se financiraju iz europskih fondova.

„Naš današnji susret dogodio se upravo na Dan Europe i godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije koja se smatra začetkom današnje Europske unije i obilježava početak integracijskog procesa koji traje već više od pola stoljeća. Svim Europljankama i Europljanima čestitam današnji Dan uvjeren u to kako će i Bosna i Hercegovina, uz pomoć zastupnika u Europskom parlamentu, kao što je zastupnica Zovko, što skorije postati dio velike europske obitelji“, kazao je predsjednik Herceg.   

Na sastanku se razgovaralo i o položaju BiH osobito hrvatskoga naroda te kredibilnom i vidljivom doprinosu zastupnika u Parlamentu EU u kontekstu puta BiH prema Europskoj uniji.

Zastupnica Zovko predstavila je aktivnosti u proteklom mandatu te najavila buduće projekte za koje će se zalagati. Osobito je govorila o značaju izlaska na europske izbore koji će se održati 26. svibnja, a na koje mogu izaći svi hrvatski građani koji žive u BiH. Podsjetila je i kako je rok za registriranje birača do srijede 15. svibnja u nadležnim hrvatskim konzulatima.

Predsjednik Herceg i zastupnica Zovko uputili su zajednički poziv svim hrvatskim državljanima u BiH da iskoriste svoje pravo i izađu na izbore za Europski parlament.