Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije zajedno sa Željkom Laketićem, ministrom gospodarstva i Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  primio je danas predstavnike Udruge poduzetnika Hercegovine, Udruge privatnika Jablanica i predstavnike Udruge za poduzetništvo – LINK.

''Dok se na jednoj strani zajedno s našim medicinskim  djelatnicima i svim građanima, borimo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, jednako tako moramo voditi računa o tomu što nas čeka sutra kada ovaj izazov bude iza nas. Zbog toga smo danas ovdje, da s predstavnicima gospodarstvenika naše županije - koja trpi ogromne posljedice ove krize - u partnerskom dijalogu dođemo do konkretnih prijedloga i mjera kako ublažiti posljedice ove krize'', kazao je predsjednik Herceg.

Istaknuo je i to kako su ustavne nadležnosti Županije jasno definirane, a fiskalni kapacitet vrlo ograničen. Također, dodao je i to kako je prema prvim pokazateljima, a to će biti vidljivo iz rebalansa Proračuna čija izrada je u tijeku, prihodovna strana Proračuna već umanjena za oko 40 milijuna KM.

Predstavnici gospodarstvenika zahvalili su predsjedniku Hercegu na prijamu i iskazanoj spremnosti da se zajednički radi na definiranju mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize.

Na otvorenom i konstruktivnom sastanku zaključeno je da predstavnici gospodarstvenika svoj prijedlog konkretnih mjera  dostave koordinacijskom timu Vlade koji već radi na izradi mjera kako bi, kroz ovu suradnju,bile definirane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti.

Napose je istaknuta potreba da se od Vlade Federacije BiH i tijekom parlamentarne rasprave radikalno izmjeni takozvani „korona zakon“ koji je predložila Vlada Federacije.

 Na tom tragu, istaknuto je kako teret krize ni u kojem slučaju ne smiju podnijeti samo niže razine vlasti odnosno županije, gradovi i općine.