''Želim jasno kazati kako smo obrazovanje stavili u vrh prioriteta u našem mandatnom razdoblju, te nema niti jednog valjanog razloga za štrajk u osnovnim školama. I dalje smo otvoreni za dijalog uvjereni u to kako ćemo doći do rješenja na dobrobit prije svega učenika, a onda i ostalih sudionika obrazovnog procesa'', istaknuo je Nevenko Herceg premijer HNŽ-a na današnjem sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kao i načelnicima općina u županiji.  

Iz Vlade napominju da u cijelosti poštuju potpisivanje kolektivnih ugovora te ističu da se krenulo u rješavanje jednog od najvažnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika. Tom prilikom su istaknuli da je u stalni radni odnos primljeno 320 djelatnika, a na adekvatan način zbrinut tzv. tehnološki višak, odnosno više od 200 prosvjetnih djelatnika.

Kroz postignute izvansudske nagodbe, Vlada je do sada isplatila oko 15 milijuna KM od čega je polovica sredstava uplaćena na račune prosvjetnih djelatnika. Isplatom oko 3 milijuna KM iz Rebalansa Proračuna za 2018. za ovu nakanu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve izvansudske nagodbe do 31. 6. 2014.

Vlada HNŽ-a je izrazili spremnost da, uz do sada osiguranih 200 tisuća KM, iznađu dodatna sredstva kako bi pregledom bili obuhvaćeni svi uposlenici.

Na sastanku su nazočili i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a,  Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, predsjednici aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola, te brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola.