Hrvatska je treći put na izborima odabrala svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Nakon prebrojanih 99,88% glasova raspodjela izgleda ovako: HDZ osvaja 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s jednim mandatom, a potom slijedi iznenađenje izbora – lista Mislava Kolakušića, također s jednim mandatom. Po jedan mandat osvojili su Živi zid te Amsterdamska koalicija.

HDZ je osvojio najviše – 22,72%, SDP je bio drugi s 18,71%. Suverenisti su na 8,51%, lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid je osvojio 5,66%, a Amsterdamska koalicija 5,19%.

Dakle, za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.

Iznenađenje izbora Mislav Kolakušić ulazi u Europski parlament. Večeras se nije obratio medijima, poručio je da je s obitelji. U isto vrijeme Živi zid s čije liste u parlament ulazi Ivan Vilibor Sinčić nije organizirao praćenje rezultata s medijima. Tako da se i njihova reakcija tek očekuje. Obratili su se doduše pratiteljima na Facebooku.

Povećala se izlaznost u odnosu na prošle europske izbore održane u našoj zemlji. Na birališta je izašlo 29,85% birača. Kada smo prošli put birali hrvatske zastupnike za Europski parlament 2014. izlaznost je iznosila 25,24%.

Danas je najveća izlaznost bila u Gradu Zagrebu te Karlovačkoj i Istarskoj županiji. Pojačani odaziv zabilježen je na biralištima izvan zemlje, posebno u Bosni i Hercegovini te Srbiji.