Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, govoreći na novogodišnjoj pres konferenciji ove stranke ocijenio je godinu iza nas, kako je kazao, veoma teškom, s mnoštvom nagomilanih problema koji su eskalirali spontanim buntom građana.

On je kazao da su razlog za nezadovoljstvo građana povele one stranke koje su obećavale ekonomski napredak, borbu protiv kriminala i korupcije, a nisu učinile ništa etiketirajući kao glavne krivce za loše stanje u državi SDP i SNSD.

Govoreći o izjavama lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, da bi ova stranka trebala dobiti još jedno dodatno mjesto u Federalnoj vladi kazao je da je riječ o neutemeljenom stavu, prenosi Avaz.

- HDZ-u pripada 5 ministarstava, no oni traže 6. DF se za sada zadovoljava s 3-4 pozicije, tako da HDZ može dobiti samo 5 pozicija u vladi.

Kazao je da nije dobra ni izjava Čovića da je koalicija na državnom nivou matematička i da neće biti održiva.

- SDA je, uz potrebnu potporu koalicijskih partnera, predložila dr. Denisa Zvizdića za mandatara novog saziva Vijeća ministara. Postupak imenovanja, koji uključuje i provjere SIP-a i SIPA-e, bi trebao biti pokrenut odmah nakon novogodišnjih praznika, čime bi se stvorili uvjeti za potvrdu imenovanja Predsjedavajućeg VM pred Zastupničkim domom PS BiH sredinom siječnja, a time i imenovanja novog saziva VM do sredine veljače, kazao je.

- Uvjeren sam da ćemo imenovanje Predsjednika Federacije BiH, dva zamjenika Predsjednika te mandatara Federalne vlade izvršiti u prvoj polovici siječnja, a novi saziv Vlade Federacije BiH do sredine veljače. Imenovanje županijskih vlada će pratiti ove rokove, kazao je Izetbegović.

prvi.tv