Nakon što je po prvi puta od demokratskih promjena HDZ u Hrvatskoj s Tomislavom Karamarkom na čelu srušio vlastitu vladu koju je činio zajedno s MOST-om te tako isprovocirao prijevremene parlamentarne izbore, prema svemu sudeći u nedjelju ova državotvorna stranka, kako joj tepaju njezini birači, prelazi u oporbu. Novom predsjedniku Andreju Plenkoviću će ostati vrijeme od nekoliko godina kako bi konsolidirao stranku te je pripremio za povratak na vlast. Vjerojatno taj put neće biti niti lak niti jednostavan.
Najnovije ankete koje su provele relevantne agencije za istraživanje javnog mnijenja u Hrvatskoj suglasne su oko jednoga, a to je da je HDZ izgubio povjerenje birača. Kad su u pitanju predizborna predviđanja jasno je kako kako će tzv. Narodna koalicija koju predvodi SDP osvojiti najmanje 62 mandata, a HDZ-u se predviđa osvajanje svega 55 mandata u Hrvatskoj i samo jedan od tri mandata u XI. Izbornoj jedinici ili tzv. dijaspori. Na izborima HDZ je osvojio 56 mandata u Hrvatskoj te tri u dijaspori.

HDZ osvaja samo jedan mandat u dijaspori?

Najmanje jedan mandat, a nije isključeno možda čak i dva, osvaja Neovisna lista koju predvodi Željko Glasnović, general HV-a i HVO-a koju podržavaju HDZ1990, Hrvatski savez HKDU HRAST i HSP, ali i mnogobrojne braniteljske udruge.

Drugi mandat, ukoliko ga ne uzme već spomenuta Neovisna lista, vrlo lako bi se mogao bi pripasti listi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, njegovu listu u XI. Izbornoj jedinici predvodi nekadašnji izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, a njih dvojica bi na svoju popularnost ne samo među Hrvatima u BiH već i među Bošnjacima koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske, vrlo lako bi mogli doći do jednoga mandata, tako da bi HDZ mogao eventualno u Hrvatski sabor poslati Božu Ljubića, nekadašnjeg predsjednika HDZ 1990 i aktualnog predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Osim tri spomenute grupacije, za glasove u dijaspori bori se još čak 13 političkih subjekata, tako da će vjerojatno nekoliko tisuća tih glasova biti „bačeno u vjetar“.

Kako god bilo, primat HDZ-a na sve mandate dijaspore je završio. Ova stranka u budućnosti će se morati osloniti na nove ljude koji pobjedu prvenstveno moraju tražiti u Hrvatskoj, a ona mora biti mnogo veća od 56 mandata, ukoliko se želi formirati stabilna većina. Takve za sada nema ni na vidiku.

Inače, Ministarstvo uprave RH je objavilo da pravo glasa u XI. Izbornoj jedinici ima ukupno 59409 birača, koliko ih se prethodno aktivno registriralo. Također, svi oni koji se nisu aktivno registrirali, na sam dan izbora će moći izvaditi potvrdu na biračkom mjestu s kojom će pristupiti glasovanju. Na uvid je potrebno ponijeti putovnicu.

Svi državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u BiH, a koji imaju novu osobnu iskaznicu Republike Hrvatske već se nalaze na biračkom popisu i mogu odmah pristupiti glasovanju.
 
Brotnjo.info