''HDZ BiH ostaje pri zahtjevu za šest ministara u Vladi Federacije BiH'' izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak istaknuvši kako je to ne samo legitiman nego i realan zahtjev te kako očekuje da će se do kraja tjedna okončati razgovori u tom smjeru.

''Onima koji šalju prigovore oko toga, mogu samo reći da je nama najviše stalo da što prije dođe do dogovora s obzirom da u posljednje četiri godine nismo u vlasti u Federaciji BiH'', kazao je Čolak u intervjuu za Večernji lista.

Čolak smatra kako stavovi Demokratske fronte da stranke trebaju imati onoliko udjela koliko su dobile glasova na izborima i na razini vlasti u FBiH i BiH nisu mogući ''jer se na taj način ne bi poštovala ustavna struktura BiH''.

''Kada bi to bilo tako, onda bi dvije stranke iz jednoga naroda u FBiH mogle same uspostaviti vlast bez sudjelovanja druga dva naroda. A koliko je takvo stajalište problematično najbolje se vidi po tome kada se analiziraju rezultati HDZ-a BiH i HNS-a u domovima naroda, gdje imamo 13 od 17, odnosno četiri od pet izaslanika. To nema ni približno niti jedna druga stranka'', rekao je Čolak i dodao kako očekuje kako će se do kraja tjedna okončati razgovori u tom smjeru.

Inače, sinoć su u zgradi Predsjedništva BiH održani razgovori predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDS-a Mladena Bosića i PDP-a Mladena Ivanića te je najavljen novi sastanak čiji bi domaćin trebao biti dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović, a na kojem će biti i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Naime, vlast u Federaciji, nakon usporenog izbora predsjednika i dopredsjednika zbog nedostatka podrške kandidatu iz srpskog naroda, sada koči raspodjela fotelja.

Komšić je rekao kako je problem nerealnim zahtjevima koji ''prevazilaze ne samo izborni rezultat već i granice elementarne ljudske pristojnosti''.

Rekao je kako je problem u željama HDZ-a BiH, koji hoće šest ministarstava u Vladi FBiH, ''iako je to nemoguće prema izbornom rezultatu''.

''Sad hoće svih pet hrvatskih i jednu srpsku poziciju. E, pa ako se ti već uporno pozivaš na legitimet narod, na osnovu čega to sad tražiš srpsku poziciju odakle ti srpski legitimitet?'', upitao je Komšić.

Ništa nije bolje ni u županijama gdje je, od njih deset, samo u tri formirana vlast dok se u ostalim čekaju kako će završiti kalkulacije s foteljama na federalnoj razini. Najbolji primjer za to je Hercegovačko-neretvanska županija gdje je poručeno kako, kao u višim razinama, ni u ovoj županiji Demokratska fronta neće biti ničiji privjesak.

bljesak.info