Nakon što su nedavno blokirali donošenje odluke o proglašenju Spomen dana za žrtve zločina Armije BiH na Uzdolu, vijećnici HDZ 1990 u Općinskom vijeću Prozor - Rame su su prije nekoliko dana blokirali odluku o proglašenju Željka Komšića personom non grata u ovoj lokalnoj zajednici. Tako je općina Prozor - Rama postala jedina općina u kojoj su hrvatski predstavnici u vlasti stali u obranu Željka Komšića i praktički tako najavili kako su spremni s njim surađivati, piše Pogled.ba

- Općinski vijećnik Stipo Ćališ je zahtjevao da se ova točka uvrsti u dnevni red, ali vladajuća većina je to odbila. Kasnije u raspravi sam iznio stav kako svi oni koji nisu glasovali za Čovića su izdajnici hrvatskog naroda jer su praktički dali svoje glasove Komšiću. Očito su se neki osjetili prozvanima jer je nakon te izjave skoro došlo do fizičkog obračuna i sjednica Općinskog vijeća je prekinuta - rekao je za Pogled.ba vijećnik Slavko Bilić.

Njega su vijećnici vladajućeg HDZ 1990 prijavili etičkom povjerenstvu jer ih je nazvao izdajnicima i sada se čeka odluka ovoga tijela. Bilić nam je rekao kako se već zna kakva će biti odluka jer povjerenstvo čine samo članovi vladajuće većine.

- U svakom demokratskom društvu povjerenstva čine i članovi vlasti i članovi oporbe. Tako je i na razini HNŽ-a, ali i višim razinama vlasti. Samo u općini Prozor - Rama vijećnicima HDZ-a BIH nije dozvoljeno da budu u tim povjerenstvima, što jasno govori na kakav se način vodi ova općina. Zato je jasno kakva će biti odluka, odnosno, da će me na neki način kazniti. Ja niti znam kakva je kazna moguća, niti me zanima što će odlučiti. Dragan Čović je dobio skoro 160 000 hrvatskih glasova i on je za mene legitimni predstavnik Hrvata. Svi koji brane Komšića su izdajnici i neka svoje stavove objasne narodu kojeg navodno predstavljaju - istaknuo je Bilić u izjavi za Pogled.ba.

Napominjemo, u općinskom Vijeću Prozor - Rame sjedi ukupno 16 hrvatskih vijećnika, ali zbog sukoba među hrvatskim strankama veću snagu imaju tri vijećnika SDA nego svi hrvatski vijećnici. O vijećnicima SDA ovisi tko će biti na vlasti u Rami i očito je kako su neki spremni stati i iza Željka Komšića kako bi ostali na vlasti. Samo je pitanje zašto njihova stranka i dalje sjedi u Hrvatskom narodnom saboru BiH i najavljuje kako će sudjelovati u svehrvatskoj koaliciji koja bi trebala činiti vlast iduće četiri godine. Pravo je pitanje zašto svehrvatska koalicija ne djeluje i u Prozoru?