Vijećnici HDZ 1990 još jednom nisu dopustili da se na dnevni red sjednice Općinskog vijeća Rame stavi odluka o proglašenju Dana sjećanja na nevino stradale žrtve Uzdola i neradnim danom na području cijele općine Prozor - Rama. Uvršenje ove odluke na dnevni red je predložio vijećnik Ivan Fofić, ali prijedlog još jednom nije dobio potporu. Ista inicijativa je pokrenuta krajem rujna, ali je i tada ovaj prijedlog ostao bez potpore HDZ 1990., piše Pogled.ba

- Još jednom se pokazuje kako su neki spremni blokirati i ovakve odluke kako bi ostali u vladajućoj većini. Ovo je još jedan pokazatelj kako je HDZ 1990 prepustio vođenje općine SDA-u i Esadu Dželilovića i kako je ova politička struja ona koja je stvarni vladar u Rami - rekli su nam oporbeni vijećnici s kojima smo razgovarali.

Inače, danas je Slavku Biliću izrečena opomena jer je na prošloj sjednici sve one koji nisu glasovali za Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nazvao izdajnicima. U tim riječima su se našli prozvanima vijećnici HDZ-a 1990, te su Bilića prijavili etičkom povjerenstvu. On je i danas ponovio kako su izdajnici svi oni koji su rasipali hrvatske glasove na prošlim izborima, a nakon žestokog verbalnog obračuna između Bilića i vijećnika HDZ 1990, sjednica Općinskog vijeća Prozor Rama je prekinuta kako bi se smirile strasti.

Bilić je ujedno i pitao kako je moguće da je on kažnjen, dok su vijećnici HDZ 1990. koji su ga nazivali bitangom ostali nekažnjeni. Odgovor naravno nije dobio.

Oporbeni vijećnici su poručili kako će i dalje inzistirati da se proglasi Dan sjećanja na nevino stradale žrtve Uzdola, te kako neće biti odustajanje od ove inicijative. Podanička politika HDZ 1990. u ovome slučaju i dalje ostaje neshvatljiva za veći dio Hrvata u BiH, osobito jer se radi o stranci koja je dio svehrvatskog zajedništva koje se stvara unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH. Očito je kako takvog zajedništva nema u Rami. Onda je pitanje treba li HDZ 1990 uopće biti dio Hrvatskog narodnog sabora BiH?

Inače, u Općinskom vijeću Prozor Rama sjedi 16 vijećnika iz hrvatskih stranaka. Osam je iz HDZ 1990, osam iz HDZ BiH i HSP-a. Sukob među hrvatskim predstavnicima je omogućio da općinom vlada SDA koja ima tri vijećnika.

A sukob je toliko dubok da HDZ 1990 prije nekoliko dana nije dopustio da se Željko Komšić proglasi personom non grata u ovoj općini jer je taj prijedlog došao od vijećnika HDZ BiH. Tako je Prozor - Rama ostala jedina općina sa hrvatskom većinom koja nije povukla jedan takav potez. Valjda to znači kako je Željko Komšić rado viđen gost kod Esada Dželilovića i predstavnika HDZ 1990 u Rami.

Pogled.ba