Povelje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine dodijeljene su u četvrtak u Mostaru počasnim članovima Akademije te suradnicima za doprinos znanosti, književnosti i umjetnosti.

Dodijeljene su povelje počasnim članovima - akademiku Davorinu Rudolfu i akademiku Miri Gavranu.

Povelje su uručene i Branku Kataliniću, Mehmedu Akšamiji, Milenku Bevandi, Josipu Mlakiću, Peri Pavloviću, Zori Pilić, Misijani Brkić Milinković te Ivanu Anđeliću.

HAZU u Mostaru dodijelio povelje zaslužnima

Tijekom svečanosti istaknuta je uloga Akademije u kulturnom i umjetničkom životu Hrvata u BiH s osvrtom na trenutnu političku situaciju u BiH te nastojanjima Hrvata da ostvare svoja prava.

Predsjednik HAZU BiH Mladen Bevanda podsjetio kako HAZU BiH nije indiferentan prema položaju naroda čija je ona najveća znanstvena ustanova.

''Govorili smo više puta o ponižavajućem položaju hrvatskog naroda u BiH i za godinu dana smo uputili pet priopćenja tražeći odgovore na pitanja zašto je hrvatskom narodu oduzeto pravo biranja svojih predstavnika'', rekao je.

Poručeno je kako nema političke volje da se riješi apsurdnost u bih te da i veliki svjetski mirotvorci, među kojima i dobitnici Nobelovih nagrada, nisu toliko dugo tražili svoja prava koliko tugo to traže Hrvati u BiH.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum se obilježava Dan Akademije.

Kritika vjerskim zajednicama

Tijekom obraćanja akademik Josip Muselimović skrenuo je pozornost kako među uzvanicima nema vjerskih dužnosnika te im poručio da uzmu molitvenike i kao i da prouče što je Josip Juraj Strossmayer radio.

Bljesak.info