Kuba je zbog najveće zrakoplovne nesreće u toj zemlji u posljednjih 30 godina, u kojoj je jučer iznad Havane poginulo više od 100 osoba, među kojima je bilo i nekoliko stranaca, proglasila dvodnevnu žalost danas i sutra, izvijestili su državni dužnosnici i mediji.

Među mrtvima ima i djece, preživjele tri žene

Nesreća se dogodila ubrzo nakon polijetanja zrakoplova Boeing 737 koji se sa 105 putnika, uključujući i petero djece te devetero članova posade, srušio u krumpirište blizu naseljenog područja, a državne vlasti i mediji izvijestili su da su tri putnice preživjele pad zrakoplova te su primljene u bolnicu, ali u kritičnom stanju.
 

Bio je to putnički avion na domaćem letu iz Havane za Holguin u istočnoj Kubi, a petero putnika i posada bili su stranci. Argentinska i meksička vlada kazale su da je među poginulima dvoje argentinskih građana i neodređen broj Meksikanaca.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je brzo stigao na mjesto nesreće, izjavio je da je to velika nesreća te da vlasti istražuju uzroke i rade na identificiranju tijela.

Državni mediji izvijestili su da je sućut obiteljima žrtava izrazio i bivši kubanski predsjednik Raul Castro, koji sada vodi zapovjednu komunističku stranku zemlje i oporavlja se od operacije kile. To je ujedno i prvi put da je Kuba izvijestila o zdravstvenom stanju Castra (86), koji je prošlog mjeseca predao vlast svojoj "desnoj ruci" Diaz-Canelu.

U vezi te nesreće oglasio se i meksički transportni odjel, napisavši na svojim web stranicama da je zrakoplov tijekom polijetanja očito imao problema i srušio se.

Za taj zrakoplov (Boeing 737-201) meksičke su vlasti objavile da je napravljen 1979. te da ga kubanska zrakoplovna tvrtka Cubana unajmljuje od male meksičke tvrtke Damojh, iz koje su kazali da nemaju dovoljno informacija, dok su iz Cubane odbili komentirati.
 


Na mjesto tragedije stižu istražitelji

Meksiko je najavio da će u subotu poslati tim istražitelja iz svoje Generalne direkcije civilnog zrakoplovstva, uz napomenu da istrage većine zrakoplovnih nesreća traju mjesecima.

Američki dužnosnik State Departmenta izjavio je da nisu dobili nikakve zahtjeve za američku pomoć u ovom trenutku, ali da su Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza i Federalna zrakoplovna uprava ponudili pomoć u istrazi, a kubanskom veleposlaniku izrazili sućut.

Pomoć je ponudila i kompanija Boeing, priopćivši da je njezin tehnički tim "spreman pomoći koliko je to dopušteno prema američkom zakonu i pravilima američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa te kubanskih vlasti".

Državni mediji podsjetili su da se dan prije nesreće, u četvrtak, prvi kubanski premijer Salvador Valdés Mesa sastao sa šefovima Cubane kako bi raspravljali o javnim pritužbama na tu zrakoplovnu tvrtku, uključujući i one zbog brojnih otkazivanja domaćih letova ove godine, a ranije ovog mjeseca ta je tvrtka obustavila letove svojih šest zrakoplova proizvedenih u Rusiji.

"Odjednom je skrenuo i pao"

"Vidio sam avion kako polijeće", ispričao je radnik dućana u blizini mjesta nesreće. "Odjednom je skrenuo i pao. Svi smo bili u šoku", dodao je.

Najgora nesreća u zadnjih 30 godina

Zadnja zrakoplovna nesreća u Kubi bila je prošle godine, kada su na vojnom letu svi poginuli, a prije toga 2010. nad središnjom Kubom srušio se komercijalni Aero Karibi zrakoplov i svih 68 osoba je poginulo.

Ipak, najgora kubanska zrakoplovna katastrofa dogodila se prije 30 godina, 1989., kada je u padu putničkog aviona blizu Havane poginulo 126 ljudi.