Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao je izjavu medijima o skandalu s fotografijom na kojoj navodno nosi ustašku kapu, po tvrdnjama tjednika Novosti, ili kapu HOS-a, kako je sam ministar rekao jučer. Još više su sporni tekstovi koje je Hasanbegović sredinom 90-ih pisao u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", a u kojima je direktno veličao ustaštvo i zagovarao granice Hrvatske do Drine.

'Nema što dodati niti oduzeti. Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima: bio on ustaški ili komunistički. U svojim radovima jasnio sam isticao da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh i dalje stoje nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog fašizma. Pripadam vladi koja njeguje demokratska načela. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište.
 
 
Hasanbegović: Vaditi izjave iz mog mladenačkog razdoblja polit...

PODIJELITE DALJE - Potpora Zlatku Hasanbegoviću

Posted by Potpora Zlatku Hasanbegoviću on 11. veljača 2016

Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene izvan konteksta prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima, Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu. Sve ostale detalje svima koji su zainteresirani spreman sam objašnjavati u svako doba dana i u svakom trenutku, u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča, javnoga progona koji u mom slučaju poprima elemente i stanovitog ludila', rekao je Hasanbegović, koji nakon izjave nije odgovarao na pitanja novinara.