Islamistički pokret Hamas i palestinske oružane skupine obznanili su u utorak prekid vatre s Izraelom dogovoren neizravno egipatskim posredovanjem nakon najozbiljnijeg sukoba između dviju strana od rata 2014.

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se iza zatvorenih vrata kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, ali nije postignut sporazum u pogledu načina rješavanja situacije, rekli su diplomati.

"Napori Egipta omogućili su da se dođe do prekida vatre i pokret otpora će ga poštovati toliko dugo koliko će ga cionistički neprijatelj poštovati", objavile su palestinske skupine u zajedničkom priopćenju.

Izrael nije potvrdio prekid vatre

Pojas Gaze i jug Izraela bili su mirni navečer budući da su i palestinsko raketiranje i izraelsko bombardiranje prestali. Škole u Gazi, zatvorene tijekom dana, trebale bi se otvoriti danas.

Nakon objave prekida vatre tisuće stanovnika Gaze sudjelovale su u izražavanju veselja na nekoliko punktova palestinske enklave proglašavajući "pobjedu nad Izraelom".

Nikakva potvrda prekida vatre nije dobivena od Izraela. Izraelska vlada priopćila je da će vojska "nastaviti operacije ako budu potrebne", a ministar obrane Avigdor Lieberman također je opovrgao da je podržao prekid izraelskih operacija.

U Egiptu, povijesnom posredniku u Gazi, ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Izrael u priopćenju nakon te objave da "smjesta prekine sve oblike vojnog djelovanja".

Prema diplomatskom izvoru koji je upoznat sa sporazumom, Izrael i Hamas obvezali su se vratiti "na odredbe sporazuma iz 2014.", nakon pogibeljnog rata koji ih je suprotstavio tijekom ljeta te godine.

Izvor ističe da je situacija "vrlo neizvjesna" i može "ponovno" eksplodirati.