Militantne skupine Hamas i Hezbolah, koje podržava Iran, blisko koordiniraju svoje sljedeće korake u borbi protiv Izraela, rekao je visoki predstavnik Hamasa u Libanonu za Politico, samo nekoliko sati nakon što je Teheran upozorio na "preventivnu akciju" protiv Izraela.

Ahmed Abdul-Hadi, šef Hamasovog političkog ureda u Bejrutu, inzistirao je na tome da Hamas sa sjedištem u Gazi nije unaprijed obavijestio svog saveznika Hezbolaha o napadima na Izrael 7. listopada u kojima je ubijeno više od 1400 ljudi.  Međutim, unatoč tome, opisao je stalnu suradnju između dviju skupina, naglašavajući kako je Hezbolah sada "spreman za veliki rat" protiv Izraela na sjeveru, dok će Hamas razbiti "san izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ga istjera iz Gaze .

Ove će izjave pojačati strahove da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti na dvije fronte i zahvatiti Libanon, osobito ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, gdje je u njegovim bombardiranjima već ubijeno više od 2700 ljudi.

"Imamo vrlo jake odnose s Hezbolahom. Surađivali smo s Hezbolahom prije napada na Izrael, a sada smo u punoj suradnji", rekao je Abdul-Hadi u intervjuu u svom uredu u izbjegličkom kampu Mar Elias u Bejrutu, gdje je rođen prije 55 godina.

Kamp je labirint uskih uličica s trošnim zgradama i malo sunčeve svjetlosti i najmanji je od desetak kampova u Libanonu za palestinske izbjeglice koje su pobjegle od arapsko-izraelskog rata 1948. godine.

Kopnena ofenziva Izraela kao okidač

Abdul-Hadi kaže da će izraelska kopnena ofenziva u Gazi biti jedan od ključnih okidača koji bi mogao u potpunosti uvesti Hezbolah u sukob. "Hezbolah se neće obazirati na bilo čije prijetnje. Vrijeme kada Hezbolah želi ući u rat ili ne će se odnositi na izraelsku eskalaciju i incidente na terenu, a posebno ako Izrael pokuša ući u Gazu na terenu", rekao je.

Izrael premješta oklopnu opremu na položaje u blizini Gaze. Ipak, izraelski vojni glasnogovornik Richard Hecht upozorio je da ne treba stvarati pretpostavke o sljedećem koraku: "Pripremamo se za sljedeće faze rata. Nismo rekli što će biti. Svi govore o kopnenoj ofenzivi. Moglo bi biti nešto drugačije."

Abdul-Hadi je naglasio da je Hezbolah već pokazao da neće bježati od borbe. "Hezbolah je rekao da neće ostati po strani, a dokaz za to je da je Hezbolah napao duž južne granice. Oni govore da su spremni za veliki rat", rekao je. "Hezbolah je jasno dao do znanja da ako Izraelci prijeđu crtu, pokrenut će puni napad na Izrael."

Abdul-Hadi je rekao da Hamas nije imao izbora i morao je napasti Izrael. "Izraelska vlada je pokušavala likvidirati palestinsku stvar i zbog toga smo morali djelovati i zato se dogodio napad", dodao je. Unatoč bliskoj suradnji s Hezbolahom, Abdul-Hadi inzistira na tome da je napad 7. listopada bio isključivo djelo Hamasa.

"Ovu operaciju organizirale su brigade al-Qassama (vojno krilo Hamasa), a kasnije su se operaciji pridružile i druge palestinske organizacije. Ovo je bila čisto palestinska misija. Čak ni naši vjerni saveznici nisu znali što slijedi", rekao je.