Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, u ponedjeljak je upozorila Vijeće sigurnosti UN-a da djeluje u Siriji, rekavši da Washington "ostaje spreman djelovati ukoliko bude morao", upravo kao što je učinio prošle godine kada je bombardirao  sirijsku zrakoplovnu bazu zbog smrtonosnog napada kemijskim oružjem.

''To nije put za koji se zalažemo, ali to je put koji smo pokazali da ćemo ga preuzeti, i spremni smo ga ponovno preuzeti. Kada međunarodna zajednica konstantno zatajuje, dolazi vrijeme da države poduzimaju vlastitu akciju'', poručila je Haley 15-članom Vijeću sigurnosti.   

Upozorenje Haley dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Države zatražile od Vijeća sigurnosti da zahtijeva 30-dnevni prekid vatre u Damasku i u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u kojoj snage predsjednika Bashara al- Assada, podržane Rusijom i Iranom, tvrde da napadaju terorističke grupe koje granatiraju prijestolnicu.

Vijeće sigurnosti zatražilo je 30-dnevno primirje širom Sirije u jednoglasno usvojenoj rezoluciji 24. veljače. Rusija tvrdi da Vijeće sigurnosti ne može nametnuti primirje bez sporazuma između zaraćenih strana. 

Glavni tajnik UN-a  Antonio Guterres u ponedjeljak je izvjestio vijeće o provedbi rezolucije, prenosi Reuters.