Ako se pokaže da je Eddie Raymond Tipton zaista kriv za ono za što ga tužiteljstvo tereti, možemo očekivati da bi po njegovom 'pothvatu' netko u budućnosti mogao snimiti film. Naime, ovaj je bivši sigurnosni direktor Multi-State Lottery Associationa iz Iowe uhićen početkom godine i optužen da je, kao jedna od osoba koja je imala pristup računalu koje bira brojeve lutrije, namjestio rezultate izvlačenja iz 2010. godine i kupio dobitni listić vrijedan čak 14,3 milijuna dolara (neki mediji spominju cifru od 16 milijuna dolara), odnosno više od sto milijuna kuna. Tiptonova obrana odbacila je ove optužbe te će biti zanimljivo pratiti suđenje koje je zakazano za ovaj tjedan, a ako ga proglase krivim, uz plaćanje novčane kazne, mogao bi završiti do pet godina u zatvoru.

Tipton je bio jedna od pet osoba koja je imala pristup računalu za biranje brojeva lutrije koje se nalazi pod konstantnim nadzorom kamera u staklenoj sobi i koje nije povezano s internetom, a prema pravilima u tu su sobu uvijek morale ulaziti dvije osobe istovremeno. No, optužnica kaže da je 2010. godine on prvo namjestio sigurnosne kamere kako bi svake minute snimile samo jednu sekundu prostorije u kojoj se nalazi računalo, a to je vrijeme iskoristio da sam dođe do računala i u njega ubaci rootkit program kojeg je programirao da namjesti rezultate lutrije i nakon toga se izbriše. U prosincu 2010. godine netko je zaista uplatio dobitni listić vrijedan 14,3 milijuna dolara, a iako obrana kaže kako Tipton tada nije bio u Iowi gdje je listić kupljen, policijski dokazi pokazuju kako je zaista on kupio taj listić.

Organizaciji koja vodi lutriju i policiji bilo je sumnjivo što dugo vremena nitko nije podigao dobitak da bi se samo dan prije isteka roka podizanja nagrade, pojavio odvjetnik koji je u ime klijenata (kompanije iz Belizea) došao podići dobitak. Pravila nalažu da identitet osoba koje su dobile nagradu mora biti poznat, no kako odvjetnik nije htio otkriti identitet svojih klijenata, nitko nije podigao nagradu, a policija je krenula u istraživanje te dokazi koje su skupili ukazuju kako, kada je u pitanju ovaj dobitak, u pitanju nije bila sreća nego – prijevara.

zimo.co / BBC