Niz kibernetičkih napada na Airbus u nekoliko posljednjih mjeseci vođeno je putem računalnog sustava njegovih dobavljača, a sigurnosni izvori sumnjaju na Kinu, izvijestio je AFP u četvrtak, prenosi Hina.

Kina je nekoliko puta zanijekala umiješanost u hakiranje, a ni ministarstvo vanjskih poslova ni kineski službeni kibernetički regulator nisu htjeli komentirati izvješće.

Airbusov glasnogovornik je rekao da je tvrtka svjesna kibernetičkih događanja kao i da je poput svake velike sudionice industrije visoke tehnologije na meti "zlonamjernih djela".

On je dodao da Airbus neprestano prati te prijetnje putem sustava otkrivanja i može poduzeti trenutačne i prikladne mjere zaštite u bilo kojem trenutku.

Prošle godine su američki tužitelji na sudu optužili kineske obavještajce i hakere da su ukrali podatke o mlaznom motoru jedne neimenovane privatne tvrtke, a pretpostavlja se da se radi o General Electric-Safran, glavnom dobavljaču Airbusa i Boeinga.

Prema izvješću AFP-a koje navodi nekoliko neimenovanih izvora, kibernetički napadi prošlog mjeseca na Airbus vođeni su preko francuskog tehnološkog konzaltinga Expleo, proizvođača motora Rolls Royce i dva Airbusova podizvođača koji nisu imenovani.

Expleo i Rolls Royce nisu željeli komentirati te optužbe.

Posljednjih 12 mjeseci Airbus je četiri puta bio na meti kibernetičkih napada. Čini se da su hakeri pokušavali doći do podataka o motorima za vojni transportni zrakoplov A400M i putnički zrakoplov A350.

AFP nije jasno rekao jesu li kibernetički napadi doveli do krađe podataka ili pogodili Airbusove aktivnosti.

Rekao je kako sigurnosni izvori nisu konačno utvrdili tko je odgovoran za kibernetičke napade, ali da nose obilježja skupina povezanih s kineskim obavještajnim službama.