Svi kojima je Facebook ili Instagram iz nekog razloga zaključao pristup profilima ili im je netko oteo profile znaju koliko je teško ponovno dobiti pristup svom računu.

U slučaju influencera s velikim brojem pratitelja, blokada pristupa ili otimanje računa negativno se odražava i na njihovo financijsko stanje jer ovise o broju sponzorskih objava.

Dok većina taj problem mora riješiti putem korisničke službe ove društvene mreže, neki su pronašli brži, ali i ilegalan način s kojim su uspjeli vratiti, odnosno odblokirati svoj profil.

Kontaktirali su zaposlenike Facebooka, odnosno Mete koji su im putem svojih administratorskih ovlasti i pristupom posebnom internom alatu uspjeli odblokirati profil.

No neki su zaposlenici nisu stali samo na tome, već su za određenu novčanu naknadu, otimali profile i prodavali ih hakerima.

U jednom slučaju vanjski suradnik s kojim je suradnja prekinuta 2021. godine tako je pomagao u otimanju profila na Instagramu. Jednom kada hakeri pristupe profilu korisnika, imaju brojne mogućnosti - od pristupa privatnom sadržaju i porukama,mogu objaviti neprimjereni sadržaja na tom profilu kako bi se osramotio korisnik ili ih ucjenjivati i tražiti novac za ponovni pristup svom profilu.

Drugi zaposlenik, koji je također otpušten te je Meta protiv njega podigla tužbu pomogao je u oporavku najmanje 20 profila članova svoje obitelji i prijatelja, javlja Zimo.

Američki mediji spominju i slučaj jednog modela koja na Instagramu ima više od 650 tisuća pratitelja i ona je platila posredniku 7 tisuća dolara kako bi se njen profil što prije otključao.

Zaposlenici Mete u takvim slučajevima najčešće koriste alat Online Operations koji je namijenjen samo za oporavak računa javnih i slavnih osoba te poslovnih partnera.

S tim se alatom problemi s profilima brzo rješavaju, no u nekim slučajevima, dakle, došlo je i do njegove zlouporabe te je iskorišten za otimanje korisničkih profila.