Borba za “prevlast” na YouTubeu između poznatog youtubera PewDiePiea i bolivudske kuće T-Series i dalje traje zahvaljujući svesrdnoj pomoći hakera.

Tako se tisuće pametnih televizora, Google Home uređaja i Chromecasta našlo na udaru dvojice hakera koji su iskoristili njihovu nezaštićenost kako bi ih “oteli” i puštali video kojim pozivaju korisnike da se pretplate na PewDiePiejev YouTube kanal.

Iskoristili su činjenicu da korisnici nisu dobro konfigurirali rutere i portove koje obično koriste ti uređaji. Skenirali su internet, otkrili nezaštićene uređaje i ubacili skriptu koja prikazuje PewDiePiejev videov.

Treba istaknuti kako hakeri ne iskorištavaju nikakvu softversku ranjivost u samim uređajima, već činjenicu da ruter, odnosno kućna mreža korisnika, nisu dovoljno dobro konfigurirani.

Jedan od hakera koji je “preuzeo zasluge” za ovu kampanju je TheHackerGiraffe, koji je prošlog mjeseca iskoristio sigurnosni propust u desecima tisuća printera te ih također iskoristio u kampanji, piše Zimo.co.