Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrđeno je iz te kompanije.

WhatsApp je početkom svibnja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softfera putem audio poziva preko WhatsAppa, neovisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list Financial Times.

List navodi kako je to najpoznatiji proizvod NSO-a, "Pegasus", koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke, te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obavještajnim i policijskim službama da istražuju i sprječavaju terorizam i kriminal.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad –„imao sva obilježja privatne kompanije poznate po suradnji s vladama u proizvodnji 'spywarea' koji navodno preuzima funkcije operacijskog sustava mobilnog telefona“.

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom, koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operacijskim sustavom Android, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sustavom Tizen, prenosi Hina.