Informatički pirati su izradili sustav za krađu osjetljivih podataka od krupnih poduzetnika upadom u bežične mreže u luksuznim hotelima, priopćila je u ponedjeljak tvrtka Kaspersky Lab.

Po izvješću te ruske tvrtke za informatičku sigurnost, kampanja piratstva pod nazivom Darkhotel "vreba iz prikrajka barem u zadnje četiri godine kradući osjetljive podatke stanovitom broju čelnika poduzeća koji putuju u inozemstvo".

Kaspersky je rekao da oko 90 posto pirata djeluje iz Japana, Tajvana, Kine, Rusije i Južne Koreje, a da su na meti napada poduzetnici iz SAD-a i drugih zemalja.

"Izvedene su tisuće piratskih napada", dodaje se u izvješću. "Najzanimljivije mete su visoki čelnici SAD-a i Azije koji sklapaju poslove i ulažu na području" Azije i Pacifika.

Pirati upadaju u bežične mreže u hotelima i zatim varaju poslovne ljude ubacujući im maligne programe preko kojih imaju daljinski pristup njihovim podatcima.

"Ti alati prikupljaju podatke o računalu i o njegovoj zaštiti od malignih programa, pohranjuju sve radnje na tipkovnici i traže lozinke na Firefoxu, Chromeu i Internet Exploreru, pojedinosti povezivanja na Gmail Notifier, Twitter, Facebook, Yahoo! i Google te druge osobne informacije", navodi se u izvješću.

"Pirati nakon upada pomno brišu sve alate iz hotelske bežične mreže i pritaje se" do nove prilike, dodaje se.

Najviše piratskih upada u hotelske mreže zabilježeno je u kolovozu 2010. i tijekom čitave 2013. a upravo "istražujemo o događajima u nekim hotelskim mrežama u 2014.", ističe Kaspersky, pozivajući putnike da budu posebno oprezni dok borave u inozemstvu.

jutarnji.hr