Od danas se nastava u Hrvatkoj organizira online zbog situacije s korona virusom, no CARNET je objavio da je sustav pod hakerskim napadom, koji je prijavljen MUP-u, ali korisnici mu ne mogu pristupiti

Nastava koja se od ponedjeljka u hrvatskim školama održava online našla se u velikim problemima.

CARNET je na Facebooku objavio da su pod hakerskim napadom i da u ovom trenutku nastava preko sustava AAI@EduHr nije moguća, piše 24sata.

- Nije dobro što postoje neodgovorni pojedinci, konkretno, pojedinci koji doslovno s devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme. U tijeku je kibernetičlki napad na Srce i CARNET. Do smo sve dojavili policiji i rješava se. Sustav se nije skroz srušio, već mu je smanjen kapacitet. Ljudi su ovo pripremali danonoćno, nisu vidjeli svoju djecu i onda se pojave ovakvi - rekla je za N1 ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

S obzirom da su zbog širenja epidemije koronavirusa SARS-Covid-2 škole zatvorene na dva tjedna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je nastavu preko virtualnih učionica, te televizijskih kanala.

Objavu CARNETA prenosimo u cijelosti:

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama.