Dok se još traže počinitelji nedavnog cayber napada na Ministarstvo inozemnih poslova Austrije, objavljena je informacija da je i najveća novinska agencija Austrije APA bila meta hakera.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen Zeitung" nepoznate osobe su, još u studenom, napale IT sistem APA. Hakeri su pokušali obustaviti rad APA.

"Napad je uslijedio takozvanim ''ransomware''", potvrdila je glasnogovornica APA Petra Haler. Konkretno se radilo o napadu softverom koji šifriranjem internih IT sistema pokušava obustaviti rad računarskog sistema. "Inficirani dijelovi su odmah isključeni iz ukupnog sistema i time smo spriječili dalje širenje", rekla je Haler, dodajući da redakcijski rad nije bio pogođen ovim napadom.

Motivi i pozadina napada na APA još nisu poznati, a agencija je podnjela prijavu Saveznoj kriminalističkoj službi. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova APA je dio takozvane kritične infrastrukture, zbog čega istragu vodi Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, prenosi tanjug.