Policija je objavila detalje hakerskog napada na A1. Haker koji je upao u sustav A1 te ukrao osobne podatke i tražio 500.000 dolara je - maloljetnik. Kako saznaje Index.hr., a što policija ne spominje, radi se o tinejdžeru s područja Slavonskog Broda.

"Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska", piše policija.

"Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1''.

''Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska''.

''Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka", napisali su.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, dodali su.

Podsjetimo, hakerskim napadom i krađom osobnih podataka zahvaćeno je najmanje 100 tisuća korisnika. Iz A1 su, među ostalim, poručili da oštećeni korisnici ne trebaju biti zabrinuti jer je riječ o osnovnim podacima koji su dostupni i drugdje, premda OIB baš i nije tako dostupan, a i to je podatak koji je procurio među raznim osobnim podacima koji su ukradeni poput imena i prezimena, adrese, broja telefona.

Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperator napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperatoru za naknadu štete, rekla je za HRT Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača.

"Ono što često pitaju koja bi to šteta mogla biti, na primjer možemo raspravljati o tome postoji li neka duševna bol, postoji li neki strah. Znači, činjenica je da potrošači sada sigurno strahuju što će se dogoditi s njihovim osobnim podacima, ali tu štetu morate dokazati, to nije samo tako. Šteta je nešto što se mora dokazati, ona ima određene elemente", rekla je Kladar.