Haaški sud izdao je međunarodni nalog za uhićenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje je optužio za nepoštivanje suda.

Nalogom se naređuje uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, koji su optuženi da su utjecali  na svjedoke u procesu protiv njihovog stranačkog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Haaški tribunal je vlastima u Beogradu već u siječnju 2015. godine naložio uhićenje Jojića, Radete i Ostojića, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da uhiti  i u Haag izruči troje radikala, Haški tribunal je 5. listopada izdao međunarodni nalog za uhićenje.

Tim nalogom, s kojeg je, u utorak, 29. studenog, skinuta oznaka povjeljivosti, Tribunal nalaže ovlaštenim službama i dužnosnicima"svih država članica Ujedinjenih nacija (UN) da smjesta djeluju, u cilju uhićenja pritvaranja i prebacivanja u Tribunal" troje optuženih.

Suci su međunarodni nalog izdali u vjeri da bi "mogao doprinijeti da sprovođenje pravde više ne bude opstruirano".

Haaški tribunal je Srbiju već prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za uhićenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o suradnji s Haškim tribunalom predviđa obvezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštivanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila i Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. Hartmann je na kraju uhićena u Nizozemskoj i odslužila je dvije trećine kazne.

Krajem ožujka ove godine, Šešelj je oslobođen krivnje za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, prenosi Birn.