Povjerenik za zaštitu podataka u njemačkom gradu Hamburgu je kaznio švedsku kompaniju za maloprodaju odjeće “H&M” s 35,3 milijuna eura zbog špijuniranja svojih zaposlenih.

Povjerenik je rekao da je ta kompanija u svom centru u Nurnbergu o zaposlenima prikupljala privatne informacije “od prilično bezopasnih detalja, do obiteljskih pitanja i vjerskih uvjerenja”.

Informacije o tome su u kompjuterskom sustavu, kojem može pristupiti 50 direktora, i “korištene su, između ostalog, za dobivanje detaljnog profila osoblja radi poduzimanja mjera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju”.

Povjerenik Johanes Kaspar je rekao da je ta aktivnost dovela do “veoma velikog zadiranja u građanska prava zaposlenih” te kompanije.

Kršenje privatnosti osoblja je otkriveno kada su podaci nakratko postali vidljivi svima u kompaniji.

Kompanija “H&M” je priopćila da to što se radilo nije u skladu s njenim uputama, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za to.

Povjerenik je pozdravio odluku kompanije da isplati naknadu zaposlenima i poduzme mjere da bi spriječila dalje kršenje privatnosti.