U rijetkom i kratkom intervjuu u subotu s malom grupom novinara u svojoj rezidenciji u Saylorsburgu, Pennsylvanija, Fethullah Gülen je negirao optužbe da on stojii iza napada.

"Ne vjerujem da svijet vjeruje u optužbe predsjednika Erdogana. Postoji mogućnost da je on izrežirao udar kako bi nastavio s optužbama na moj račun i račun mojih sljedbenika", rekao je Gülen koji iz azila vodi popularni pokret Hizmet.

Negirao je povezanost s vojnim intervencijama kazavši kako je osobno patio nakon puča 1990-ih godina, podsjetivši da je bio zatvoren i zlostavljan.

"Turska je sada na putu demokracije i ne može se vratiti. Nedostaje mi moja zemlja mnogo, ali tu je vrlo bitan faktor a to je sloboda. Ovdje sam daleko do političkih problema u Turskoj i živim u slobodi", rekao je Fethullah Gülen.

Obraćajući se javnosti u subotu Erdogan je pozvao Baracak Obamu da uhiti Gulena i izruči ga Turskoj koja nikada nije odbila izručiti nekoga koga su tražile Sjedinjene Američke Države. Još nije podnesen službeni zahtjev, ali je državni tajnik John Kerry kazao kako će dobro preispitati pitanja o Gülenu.

Gülenov savjetnik Alp Aslandogan, je kazao da je sigurnost na najvišem nivou. Održani su i prosvjedi ispred njegovog doma.

"On je drugi Bin Laden u nastanku i Amerika ga štiti", rekao je jedan od prosvjedika novinaru lista The Guardian.

Govoreći o izručenje Gülenov, Alp je rekao kako bi ga vlada izručila u slučaju da postoje dokazi protiv njega, ali da turska vlada još ništa nije dala.

"Udar je loše isplaniran, loše izveden i upućuje na to da je Erdogan umiješao svoje prste. Postoji mnogo upitnika o tome kako je izveden", rekao je Alp.