Liječnička komora Austrije upozorava na manjak liječnika u bolnicama i predviđa da će se situacija još više pogoršati ukoliko se nešto ne poduzme po ovom pitanju.

Harald Mayer, načelnik organizacije koja okuplja zaposlene liječnike, ukazao je na starosnu strukturu liječnika zaposlenih u bolnicama ukazujući da će 25 posto njih u narednih deset godina otići u mirovinu, što predstavlja "gubitak" od 6400 medicinara.

Liječnička komora je iznijela podatke da je trenutno upražnjeno 300 radnih mjesta za liječnike. Pokazalo se također da mladi liječnici ne žele provesti svoj radni vijek u bolnicama, već su u potrazi za kraćim i fleksibilnijim radnim vremenom.

Za mnoge mlađe liječnike uvjeti rada nisu dovoljno atraktivni, te nedostaju fleksibilniji modeli radnog vremena, jer je  teško da se uklopi karijera rada u bolnici i obitelj i djeca.

Podaci pokazuju da je od 2003. godine iz Austrije u inozemstvo otišlo ukupno 7000 liječnika.

Statistički podaci pokazuju da se 1500 osoba godišnje upisuje na studij medicine, a samo 1300 završava studij, dok tek 900 liječnika ostaje u Austrji.

Mayer je zatražio smanjenje birokracije u okviru liječničkog posla, budući da liječnici u bolnicama provode 40 posto svog vremena u administriranju i pisanju dokumentacije.

On je također zbog pretrpanih ambulanti zatražio da se priljev pacijenata bolje regulira, te da se prijem u ambulantama omogući samo osobama koje imaju uput i u hitnim slučajevima.

Uspostavljanje maksimalnog radnog vremena za liječnike od 48 sati u tjednu pozdravili su članovi Liječničke komore i dodali da se radi o važnom koraku za rasterećenje medicinara, prenosi Tanjug.