Nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, Kina je otkrila planove za vojne vježbe u blizini Tajvana, što je izazvalo strah od krize u Tajvanskom tjesnacu, prenosi Index.hr.

Pelosi je, podsjetimo, ovaj tjedan posjetila Tajvan prkoseći nizu prijetnji iz Pekinga. Dok jačaju napetosti u Tajvanskom tjesnacu, Guardian piše što je na kocki za Kinu i koliko bismo trebali biti zabrinuti?

Kako je Kina odgovorila na posjet Pelosi Tajvanu?

Kineska vojska započela je vojne vježbe, koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je jutros kineska državna televizija. Očekuje se da će vježbe trajati sve do kraja vikenda.

Kineska službena novinska agencija Xinhua rekla je da su vježbe usmjerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu zračnog prostora". Najmanje 40 letova za Tajvan i iz njega je otkazano, prenosi China Times, koji se poziva na zračnu luku u Taipeiju, koja je poručila da otkazivanje letova nije nužno povezano s vježbama.

Tajvansko ministarstvo obrane nazvalo je kineske planirane vježbe zračnom i pomorskom blokadom Tajvana. "Mislim da treba signalizirati Tajvanu da nije vrijeme za daljnje rasplamsavanje situacije. Ovo je velika stvar", rekao je stručnjak za indo-pacifičku obrambenu politiku Blake Herzinger.

Koliko su kineske vojne vježbe zabrinjavajuće?

Vježbe su test sposobnosti vojske za obavljanje misija u uvjetima koji najviše nalikuju stvarnom ratovanju. U ovom slučaju, oni su dizajnirani da pokažu razinu sile koju bi Kina mogla iskazati protiv Tajvana.

Prema Justinu Bassiju, izvršnom direktoru Australskog instituta za stratešku politiku, kineske vojne vježbe vjerojatno će biti kalibrirane kako bi se izbjegla eskalacija od SAD-a. "Što se tiče odnosa SAD-a i Tajvana, SAD uvijek pazi da pronađe pravu ravnotežu između potpore Tajvanu, ali bez ohrabrivanja Tajvana da učini nešto što bi izazvalo veći sukob", rekao je.

Amanda Hsiao, viša analitičarka za Kinu u think tanku Crisis Group, rekla je da je vojna eskalacija Kine zabrinjavajuća, ali da to nije neočekivan odgovor.

"Peking očito pokušava izraziti svoje nezadovoljstvo posjetom Nancy Pelosi Tajvanu. To znači da njihov vojni odgovor mora biti jači od standardnih vojnih aktivnosti oko Tajvana. Mislim da je namjera vojnih vježbi demonstracija vojne snage", rekla je Hsiao. Kineske novine Global Times objavile su da su vježbe imale cilj pokazati da je kineska vojska "sposobna blokirati cijeli otok".

Je li situacija i prije bila ovako napeta?

Bilo je nekoliko kriza u Tajvanskom tjesnacu, posljednja 1995. Najavljeno je da će se na otoku održati prvi demokratski predsjednički izbori. Kina je mjesecima održavala vojne vježbe.

Iako postoji povijest vojnih vježbi u Tajvanskom tjesnacu, Hsiao je rekla kako se čini da će vježbe koje je Kina planirala kao odgovor na posjet Pelosi ovoga puta biti bliže otoku.

Što je na kocki za kineskog vođu Xi Jinpinga?

Otkako je Xi došao na vlast 2012., jasno je dao do znanja da je ponovno ujedinjenje s Tajvanom visok prioritet. Ipak, neki stručnjaci kažu da će Xijev odgovor biti zasjenjen problemima u unutarnjoj politici. Kinu muči rastuća imovinska kriza, koja je izazvala prosvjede.

"Kada je u pitanju posjet Pelosi, to bi možda mogla biti prilika za Xi Jinpinga da na neki način skrene pozornost s domaćih problema i usredotoči se prema van, kao metoda odvraćanja pažnje", rekla je Jennifer Hsu s australskog Lowy Institutea.

Prema Jade Guan, stručnjakinji za kinesku vanjsku politiku na Sveučilištu Deakin, Xijevo snažno djelovanje prema Tajvanu i protiv SAD-a također je vjerojatno pod utjecajem nadolazećeg 20. Nacionalnog kongresa, sastanka koji se održava svakih pet godina.

"Xi se predstavlja kao zaštitnik kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, čiji je Tajvan središnji dio. Dakle, Xijeva vlada si ne može priuštiti da izgleda slabo", rekla je Guan za Guardian.