Guardian je analizirao skupine nakon ždrijeba grupne faze SP-a koji se u studenom i prosincu održava u Kataru. Hrvatska je u skupini F s Belgijom, Marokom i Kanadom, a Jonathan Wilson, komentator uglednog engleskog lista, ovako vidi situaciju u toj grupi:

"Belgijska zlatna generacija je ostarjela, ali bez obzira na to na SP se plasirala bez poraza. Najveće sumnje oko ove reprezentacije su one vezane za obranu. Jan Vertonghen i Toby Alderweireld, koji čine stoperski par, na SP-u će zajedno imati 69 godina.

Maroko je četvrta reprezentacija koju je Vahid Halilhodžić odveo na SP, ali ovo bi mogao biti i čak treći put da trener slavan po tome koliko je težak dobije otkaz prije prvenstva. Iako je Maroko na nedavnom Afričkom kupu nacija izgledao kao napadački najbolja momčad, izbornik je nevjerojatno omražen i u svađi s najboljim igračima.

Hrvatska je imala sreće s lakom kvalifikacijskom skupinom, ali finalisti od prije četiri godine su opasni sve dok Luka Modrić prkosi godinama, a na SP-u će ih imati 37. Kanadi je ovo prvi nastup na SP-u još od 1986., ali ova momčad je na potpuno drugoj razini od te. Predvode je zvijezde aktualnih prvaka Njemačke i Francuske, Alphonso Davies iz Bayerna i Jonathan David iz Lillea."