Josip Grubeša, državni ministar pravde, rekao je jučer u razgovoru za Avaz da će se premještanje zatvorenika u zatvor iz sigurnosnih razloga vršiti postepeno kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se adaptiraju.

- Sukladno planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba biti realizirano do kraja godine - kaže Grubeša.

Govoreći o Revidiranoj strategiji za ratne zločine, koja još nikada nije usvojena, Grubeša je rekao da je dodatno obrazloženje, kojim su otklonjene sve neutemeljene primjedbe, dostavljeno Vijeću ministara.

- Ne postoji niti jedan razlog da netko ospori kvalitetu ovog dokumenta i da se on ne usvoji. Odugovlačenje usvajanja Revidirane strategije usporava proces rada na predmetima ratnih zločina i pravi štetu krhkom povjerenju stvorenom između naroda u BiH. Usvajanje ovog dokumenta nikad nije smjelo biti sporno. Ostaje vjerovati kako to nije učinjeno da se neki počinitelji zaštite, a neke žrtve uskrate za pravdu – kaže Grubeša.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Grubeša je pojasnio da je još lani formirana Radna grupa u kojoj su predstavnici relevantnih institucija.

- Uslijed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu tijekom proteklog perioda, što se vidi iz izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH, pokazalo se nužnim ciljano poboljšati zakonodavni okvir i predložiti određene izmjene i dopune ovog zakona, kojima će se ponuditi hitne popravke - tvrdi Grubeša.

- Krajnji cilj ovog zakona je da kroz funkcioniranje pravosudnih institucija, osim neovisnosti pravosuða, osigura pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom - rekao je Grubeša.

S tim u svezi, kako kaže, Ministarstvo pravde BiH je pripremilo Nacrt zakona koji je urađen po svim preporukama.

- U temeljna pitanja koja su uređena u Nacrtu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvješća o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja– kaže Grubeša.

Grubeša kaže da je u Nacrtu zakona predviđeno da će novi zakon o VSTV-u biti donesen u roku od godinu i da će biti usklađen sa standardima EU.