-Ministarstvo pravde BiH je uputilo Vijeću ministara na usvajanje Akcijski plan za provedbu presuda Zornić protiv BiH i Sejdić i Finci protiv BiH. Iiskreno se nadam da ćemo utvrditi iste kriterije u cilju zaštite građanskih prava onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi, kada je u pitanju izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, kao i da ćemo iskoristiti taj dijalog i otkloniti diskriminaciju birača u gradu Mostaru, izjavio je ministar pravde BiH Josip Grubeša, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Kada spominjemo značaj zaštite građanskih prava čije kršenje je utvrdio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu,( u predmetu Zornić i Sejdić- Finci) ne treba nikako odvajati pitanje građanskih prava građana grada Mostara, gdje je Ustavni sud BiH utvrdio još 2010. da odredbe Izbornog zakona krše članak II/4. Ustava BiH u vezi s člankom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kazao je Grubeša u intervju “Oslobođenju”.

On je, također, naglasio značaj donošenja seta zakona koji su u Strukturalnom dijalogu s Europskom komisijom utvrđeni kao prioritet, kao i donošenja strategije za reformu sektora pravde za razdoblje 2014-2018.

Rekao je i kako ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH nije predviđeno kroz dalje aktivnosti reforme pravosuđa, a da je potpuna implementacija Strategije za ratne zločine i procesuiranje svih počinitelja ratnih zločina prioritet u radu svih pravosudnih institucija koje rade na ovim predmetima.

– Naime, nužno je postojanje suda i tužiteljstva na razini države, ali sam mišljenja da je nužno promijeniti ustrojstvo, način rada i definirati odgovornost i Suda BiH i Tužiteljstva BiH. Pravosudne institucije na državnoj razini se moraju redefinirati, drugačije ustrojiti, u svakom slučaju promijeniti neki aspekti rada koji su u dosadašnjoj praksi ocijenjeni kao neadekvatni. Podržavam neovisnost pravosuđa, ali isto tako smatram da svatko treba odgovarati za povjerenu funkciju i obavljeni posao, kazao je Grubeša  “Oslobođenju”.

On je rekao kako izbor sudaca i predsjednika sudova treba biti u nadležnosti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, kao i tužitelja, a kroz dalje aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u bit će, pojasnio je, precizirano imenovanje glavnih tužitelja, odnosno da li nakon što proceduru provede VSTV, iste treba potvrditi nadležni zakonodavni organ./HMS/