Ministar pravde BiH Josip Grubeša je u intervjuu Feni kazao da je tijekom 2016. godine Ministarstvo poduzelo brojne aktivnosti na reformi i stvaranju efikasnijeg i usklađenijeg pravosudnog sustava BiH, kako kroz stvaranje odgovarajućih zakonskih okvira tako i kroz aktivnosti i projekte čiji rezultati direktno doprinose ostvarenju svakodnevnih prava građana.

Istaknuo je da je nakon nekoliko godina stagnacije usvojen Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, ocijenivši da je on od velikog značaja za građane BiH, jer će na ovaj način biti omogućen jednak pristup sudovima svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje.  

Ministar Grubeša napominje da će ovo biti od velike pomoći građanima lošijeg materijalnog stanja, nezaposlenim, žrtvama nasilja ili trgovine ljudima, tražiteljima azila i slično, jer će putem Ureda za besplatnu pravnu pomoć moći ostvariti sva prava vezana za zastupanje u procesima pred Sudom BiH.
 

Od važnijih zakona, izdvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i zakladama BiH.

- Izmjenama zakona, koje je sačinilo Ministarstvo pravde BiH, provode se preporuke Komiteta Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma (Moneyval). Novim zakonskim prijedlogom značajno se pooštravaju kriteriji za osnivanje udruga i zaklada i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja, te obvezuju nevladine organizacije da Ministarstvu pravde BiH podnose godišnja financijska izvješća u cilju njihovog objavljivanja na web stranicama Ministarstva - pojasnio je ministar Grubeša.

U tom kontekstu, dodao je on, važno je istaknuti da je Ministarstvo pravde BiH ispunilo sve obveze za skidanje BiH s takozvane „sive liste“.

Ministar Grubeša kaže da je Ministarstvo pravde BiH proteklih mjeseci uložilo ogromne napore i ostvarilo konkretne rezultate kada je u pitanju transparentnost rada NVO i ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).  

- Tu prije svega mislimo na aktivnosti koje je Ministarstvo pravde BiH poduzelo na potpisivanju Sporazuma o suradnji na uspostavi sustava razmjene podataka koji se upisuju u Registre udruga i zaklada u BiH, a koji su u konačnici potpisali ministri svih županija, ministar pravde FBiH i predsjednik Osnovnog suda u Brčko Distriktu BiH.

Sustav u vidu stranice na kojoj će se prikazivati podaci registarskih tijela svih razina postaje funkcionalan, a očekujemo da do kraja godine na njemu budu prikazani podaci svih potpisnica Sporazuma koji imaju spremne elektronske podatke - navodi minstar pravde BiH.

Napominje da trenutno ne postoji suglasnost Republike Srpske da učestvuje u ovom projektu, ali s obzirom na značaj projekta očekuje da će Sporazumu pristupiti i predstavnici ovog entiteta.

Po ministrovoj ocjeni, ovo je veliki iskorak u transparentnosti rada NVO, jer će prvi put svi podaci iz registara različitih razina vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu.

Ministar Grubeša podsjeća da trenutno u našoj zemlji postoji čak 18 javnih registara. Osim državne razine, nevladine organizacije se registriraju na razini FBiH, RS, Brčko Distrikta, ali i u deset županijskih ministarstava pravde.

Po njegovim riječima, registracija se provodi po četiri zakona, a svaki registracijski organ ima svoj zasebni registar i različite propise za upis podataka, pa je i sam sadržaj registara različit od tijela do tijela.

- Sve navedeno stvaralo je prostor za različite malverzacije kao što je registracija jednog udruženja pod jednim ili sličnim imenom, na više nivoa. Operativnošću stranice omogućit ćemo svim zainteresiranim da na jednom mjestu pretražuju podatke različitih registara i brzo dođu do traženih podataka, bilo da im treba podatak koje tijelo na kojoj razini je registriralo udrugu od njihovog interesa, bilo da li ih interesira da li pod istim imenom ima registriranih udruga na više razina - pojašnjava ministar Grubeša.

Također, ističe da je veoma značajno i to da će svi nadležni organi vlasti koji vrše nadzor nad zakonitošću rada udruga i zaklada, po Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, imati mogućnost bolje kontrole i nadzora NVO i putem ove stranice.

- Do sada smo imali problem otežanog vršenja zakonitog nadzora nad djelovanjem NVO, čime se ugrožavalo ostvarivanje načela pravne sigurnosti u sklapanju ugovora i vršenju drugih pravnih poslova - napominje Grubeša.

Dodaje da se posebno u pitanje dovodila zakonitost djelovanje udruga i zaklada pri dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za financiranje različitih programa i projekata ovih organizacija.

- Kako su sva nastojanja ovog ministarstva pa i mene kao ministra usmjerena na stvarna, kvalitetna poboljšanja prava i života građana, stvorili smo i mogućnosti da građani direktno utiču na sadržaj propisa. Uspješnim pokretanjem centralne aplikacije za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću “e-konzultacije”, Ministarstvo pravde BiH omogućilo je svim građanima da direktno sudjeluju u izradi propisa institucija BiH - kazao je državni ministar pravde.

Za učešće u konzultacijama do sada se registriralo više od 500 građana, a osim pojedinaca u proces konzultacija uključuju se predstavnici akademske zajednice, privatnog sektora, organizacija civilnog društva itd.

Po njegovoj ocjeni, od velikog značaja, prvenstveno za sigurnost građana i bolji sistem kaznenih sankcija, svakako je i početak rada Zavoda za forenzičku psihijatriju - Sokolac.

On naglašava da je stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu od ogromne važnosti za sustav izvršenja kaznenih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama.  

- Trenutno imamo 154 'forenzička pacijenta'. Riječ je o osobama koje su kaznena djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata itd., a kojima će na ovaj način biti omogućen adekvatan program liječenja - navodi ministar.

Dodaje da će radom ove ustanove biti ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su kaznena djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti, a BiH je izvršila sve preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.

- Ponosni smo i na činjenicu da je BiH ove godine dobila izgrađene objekte državnog zatvora, na kojima su u toku završni i instalaterski radovi. Nažalost, zbog administrativno- biratokratskih situacija koje nisu neuobičajene za ovu vrstu veoma kompleksnih i složenih objekata rok za početak rada je pomjeren za proljeće naredne godine - kaže ministar Grubeša.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta. Državni zatvor će biti jedini zavod ove vrste koji će zadovoljavati evropska zatvorska pravila, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapacitet.

- Intezivno radimo na izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a kroz Strukturirani dijalog o reformi pravosuđa usaglašavaju se nova zakonska rješenja, usklađena s najboljim evropskim praksama - potcrtao je Grubeša.  

Dalje navodi da su kroz susrete s ministrima drugih evropskih zemalja i zaključenja bilateralnih sporazuma, u ovoj godini pomaci ostvareni i na međunarodnom planu, posebno u međunarodnoj pravnoj pomoći i saradnji, efikasnim procesima ekstradicija itd.

Kaže da je i rad na odgovoranju na upitnik Evropske komisije takođe intenziviran, s tim da je Ministarstvo na značajan dio pitanja već pripremilo odgovore, kroz Strukturirani dijalog o pravosuđu i različite projekte vezane za EU.

- Uz navedene aktivnosti Ministarstvo pravde BiH svakodnevno provodi i druge aktivnosti predviđene zajedničkim reformskim okvirom za institucije u sektoru pravde u BiH, a sve u cilju prevladavanja postojećih slabosti i postizanja usaglašenih rješenja svih nadležnih organa o ključnim pitanjima unaprjeđenja pravosuđa - zaključio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Vijesti.ba