Parlament BiH konačno je usvojio izmjene Kaznenog zakona BiH, koje su dugo očekivane i čije je neusvajanje upalilo alarm različitih međunarodnih institucija.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH kaže kako je korist od usvajanja izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH za državu višestruka, prije svega zbog toga što su neka kaznena djela jasnije definirana i precizno postavljena, a što će pomoći gonjenju njihovih počinitelja.

- Korist je i što je jasno utvrđena nadležnost entitetskih i državnih pravosudnih organa u procesuiranju nekih kaznenih djela, primjerice kaznenog djela pranja novca, kaže Grubeša u intervjuu za Dnevni avaz.

- Usvojenim izmjenama Zakona konačno je izvršeno usklađivanje kaznenog zakonodavstva BiH i stvoreni su uvjeti za efikasnije procesuiranje svih kaznenih djela, posebno onih koja su počinjena izvan teritorija BiH i imaju tzv. međunarodni element. Organizirani kriminal ne poznaje granice, ali kada je u pitanju procesuiranje, ovim izmjenama Zakona granice smo, ipak, uspostavili, i to preciznom odredbom da je za sve počinitelje kaznenih dijela s „prekograničnim elementom" nadležan Sud BiH, pojašnjava Grubeša.

- Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strožije kazne za kaznena djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno kazneno djelo, a u Zakon se uvodi i kazneno djelo prisilni nestanak. Istovremeno, definirana je obveza oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i od osoba na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tijekom obavljanja funkcije službene osobe, ističe ministar.

Govoreći što su mu sljedeći koraci kao novom ministru pravde, on ističe kako je reforma proces te kako će i dalje pratiti i usklađivati propise s europskim standardima.

- U tom duhu Ministarstvo pravde BiH će u sljedećem razdoblju u proceduru uputiti još nekoliko zakona jako važnih za građene, ali i europsku budućnost zemlje, ističe Grubeša.

Prema njegovim riječima jedini put za Bosnu i Hercegovinu je EU, a jedan od načina je prihvaćanje pravne stečevine EU te usklađivanje bh. zakonodavstva s njenim standardima.

- Jednostavno, s razvojem društvenih odnosa, a posebice razvojem tehnologija, mogućnosti izvršenja društveno neprihvaćenih ponašanja znatno se proširuje i s tim u svezi je nužno stalno unapređivati kodifikacije koje se bave kaznenim djelima, navodi ministar Grubeša.

Dnevnik.ba