Ministar pravde BiH, Josip Grubeša uputio je pismo Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojem tu instituciju upozorava na istupe Farisa Vehabovića, suca Europskog suda za ljudska prava, objavilo je Ministarstvo pravde BiH.

Grubeša navodi kako Vehabovićevi istupi ''imaju štetan utjecaj s nesagledivim posljedicama u procesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i 'ograničenim' izmjenama Ustava BiH,  koji su u tijeku''.

Poštovani,

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pozdravlja pozitivnu  suradnju koju kroz svoj rad obavlja sa Europskim sudom za ljudska prava, ogledajući je kroz uspostavu sustava zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, te vladavine prava.  Iz svoje nadležnosti, ovo ministarstvo je  uputilo niz odluka i urgencija  prema Vijeću ministara BiH u vezi  implementacije  presuda Europskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. Naime, iskazali smo spremnost kako visokim standardom vrijednosti svojih odluka tako i neposrednom suradnjom u razmjeni mišljenja i stajališta prema najosjetljivijim pitanjima zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Obnašajući dužnost ministra pravde Bosne i Hercegovine imam priliku, te mi je zadovoljstvo, da s posebnom pozornošću i uvažavanjem pratim rad Vaše institucije, kao i Vaše profesionalne doprinose primjeni međunarodnih deklaracija i standarda u cilju zaštite i ostvarivanja ljudskih prava, bez razlike odakle dolaze i na koga se odnose. Smatram kako su mi upravo takva uvjerenja bila povod da Vam se obratim, te Vam skrenem pozornost na neke otvorene istupe gospodina Farisa Vehabovića, Vašega kolegu, suca Europskog suda za ljudska prava, koji imaju štetan utjecaj s nesagledivim posljedicama u procesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i „ograničenim“ izmjenama Ustava BiH,  koji su u tijeku, a  što je Vama  sigurno poznato.

Gospodin Vehabović već tjednima, ako ne i mjesecima nastupa u medijima i okruglim stolovima kao politički glasnogovornik i zagovornik unitarističke politike jedne prepoznatljive političke opcije u BiH, tumačeći presude Europskog suda za ljudska prava na način koji zanemaruje odredbe Ustava BiH, a sve suprotno samom karakteru višenacionalne Bosne i Hercegovine i slobodan sam kazati na način na koji se odluke ovog uvaženog suda ne mogu i ne smiju tumačiti. Nitko ne smije tumačiti odluke, a pogotovo ne pojedinac iz Vaših redova, političkim jezikom, te na taj način ugroziti kvalitetu sudskih odluka, a samim time i vladavinu prava.

Medijski navodi suca Vehabovića, citiram  „Devedesetih godina se moralo pristati na konstitutivne narode, jer je to bilo prijelazno rješenje. BiH mora omogućiti svima da sudjeluju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima. Ne bi trebale postojati etničke odrednice. Nema Srbin, Hrvat, Bošnjak već građanin(...)“ ne bi smjeli biti predmetom opservacije i služiti  na čast sucu jedne takve pravosudne institucije. Uostalom, ne smije se zaboraviti da je gospodin Vehabović na dužnost suca koju trenutačno obnaša delegiran kao predstavnik jednog konstitutivnog naroda, što mu tada iz oportunih razloga očigledno nije smetalo.

Jasno je kako se tako jednom oštrom i nekorektnom retorikom suca Vehabovića stvara privid te pokušava nametnuti uvjerenje da je to ujedno stav Europskog suda za ljudska prava. Naravno, ovo je samo dio šire kampanje koja se vodi, a svrha joj je da se na taj način utječe na sudionike u ovom reformskom procesu pa čak i na neke međunarodne medijatore za što već postoje vidljive naznake. Ugled Europskog suda za ljudska prava  je ogroman i ako na nastupe njihovog suca nema reakcije onda su i logična uvjerenja da on samo prenosi stavove te institucije, što je suprotno našem promišljanju.

Uvjeren sam kako gospodin Vehabović u svojim istupima postupa suprotno mandatu suca i pravilima Europskog suda za ljudska prava i da na taj način narušava visoki ugled ove značajne europske pravne institucije, a šteta koju čini svojim medijskim nastupima može imati nesagledive posljedice za reformski proces u tijeku, ali i za druge reforme koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Imajući u vidu izneseno, puno je opravdanih razloga za zabrinutost, kako mene tako i šire društvene zajednice koja participira u političkom životu Bosne i Hercegovine i želi stvoriti ambijent u kome bi svi bili jednakopravni i jednako zastupljeni. Stoga sam se odlučio na ovaj korak, kako bih Vas upoznao s ovim, po nama, neprimjerenim i štetnim ponašanjem suca Vehabovića, imajući pri tomu uvjerenje kako će Vaš profesionalni diskurs znati to prepoznati i poduzeti odgovarajuće korake na sprječavanju daljnjeg nanošenja štete  ugledu Europskom sudu za ljudska prava, ali i reformskom procesu koji je u tijeku.       

S poštovanjem,
                                                                                                                M I N I S T A R
                                            
                                                                     Josip Grubeša