Generalni tajnik Partije demokratskog progresa (PDP) Milko Grmuša izjavio je danas da će PDP poduzeti odgovarajuće procedure pred Europskom pučkom strankom (EPP) ukoliko SDA iz svog rukovodstva pod hitno ne smijeni potpredsjednika Asima Sarajlića i time ne pokaže na djelu da se protivi korupciji na najvišoj političkoj razini.

“Nakon objave audiosnimke koja se pojavila u javnosti, a koju je prezentirao član SDA Semir Efendić, koji je optužio potpredsjednika te stranke Asima Sarajlića da trguje svojim utjecajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima, jasno proizilazi da se vrh te stranke u najskorijem mogućem roku mora jasno politički izraziti podržava li korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne. Pored toga što u konkretnom slučaju postoji sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih kaznenih djela, ozbiljno su ugroženi i principi Europske pučke stranke, sadržani u članu 2. Kodeksa ponašanja EPP-a. Također, kompromitirana je i odredba sadržana u članu 3., točka 1., Kodeksa ponašanja EPP-a koja nalaže strogu odvojenost stranke i javne odgovornosti, kao i odredba sadržana u članu 4. Kodeksa ponašanja EPP-a koja zabranjuje funkcionarima stranaka koje su dio EPP-a da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve osobne ili političke koristi”, izjavio je Grmuša.

Kako je rekao, SDA će morati birati između difamiranih visokih funkcionara te stranke i europskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja Europske pučke stranke.

“Nakon sramotnog priznanja predsjednika SDA da će “trampiti” eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasanja, a što je direktna potvrda političke agende stranih sudaca u Ustavnom sudu i njihove veze s liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu funkcionirati u skladu s načelima vladavine prava. Zbog toga PDP ne pristaje mirno koegzistirati u EPP-u s takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi po ovom pitanju, PDP će u skladu sa članom 6. Kodeksa ponašanja EPP-a, kao i u skladu s odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog odbora EPP-a, tražititi da se SDA oduzme status stranke promatrača u EPP-u”, naglasio je Grmuša.