Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponudio je Bosni i Hercegovini svu potrebnu pomoć u otklanjanju posljedica poplava koje su pogodile zemlju a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković odmah je poručila kako ta gesta puno znači u teškoj situaciji.

Hrvatski šef diplomacije je u objavi na svom Twitter nalogu napisao kako je Hrvatska kao dobar susjed i prijatelj BiH spremna pomoći BiH pogođenoj poplavama.

"U teškim situacijama uvijek smo zajedno i još pamtimo njihovu solidarnost nakon razornih potresa koji su nas pogodili", napisao je Grlić Radman.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković odmah je reagirala komentarom kako je to važna pomoć u teškim trenucima.

"Uvezat ćemo relevantne institucije obje države i vidjeti na koji način dalje djelovati", najavila je Turković.

Obilna kiša koja je počela padati u petak prouzročila je nagli rast vodostaja u rijekama u središnjem dijelu BiH. Najviše su bili ugrožena područja u široj okolici Sarajeva gdje su poplavljeni na deseci stambenih i poslovnih objekata pri čemu je nastala velika materijalna šteta no ljudskih žrtava nije bilo. Poplave su pogodile i dijelove Hercegovine, a posebice Konjic i Jablanicu.

Padaline su prestale u nedjelju što je doprinijelo stabiliziranju stanja a ekipe civilne zaštite rade na saniranju štete.