Motorne pile rade punom parom proteklih dana na selima i u šumskim predjelima BiH. Nekako nas je sve podsjetilo na početak jeseni i prelazak iz toplijeg razdoblja u hladnije negoli da nam je desetak dana ostalo do klimatološkog, a oko mjesec dana i do kalendarskog proljeća, piše Večernji list BiH.

Iskustva od lani

- Prošle godine je snijeg pao 7. travnja, bilo ga je desetak centimetara ovdje u Grudama. Tako da nisam siguran da ni ove godine nećemo imati sličnu situaciju, osobito zbog toga što se sve pomjerilo, a prave zime nismo ni imali.

Pred kraj ljeta, lani, pripremio sam drva za jedno razdoblje i, evo, sada kada je nestalo, opet sam u šumi i nadam se da će pet metara biti dovoljno, a i da bi štogod moglo ostati za ovogodišnju jesem - priča nam sugovornik kojeg smo zatekli iznad samog središta općine Grude. Diljem BiH oni koji imaju svoje posjede i na njima stabla, pilaju, sijeku...

Iako se od 2012. nije pojavila ona prava zima s puno snijega i leda, energenti se ipak troše. Cijena drva po metru kubnom skuplja je za 10 do 20 KM u odnosu na godinu ranije. I drugi energenti su poskupjeli.

U Mostaru zatičemo prodavače peleta. Cijena vreće od 15 kilograma je od 7 do 11 maraka. U prijevodu, ako ćete ga naručiti tonu, cijena se kreće od 460 do 730 maraka. - Najbolje drvo za proizvodnju peleta bi bila možda bukva, ili grab, stvara žar dugog trajanja i zadržava toplinu. Bukva ima 4200 kalorija po kilogramu. Kvalitetan pelet prepoznat ćete prema tome da nema prašine kada ga motate, ako miriše na drvo, ako je lomljiv, a ne da puca... - priča nam prodavač na izlazu iz Mostara.

Isplativo više nije ništa. Oni koji su se grijali na plin danas su možda u najtežoj poziciji jer osim što je višestruko poskupio u odnosu na prošlu jesen, i nabava je sve teža. A strahuje se upravo od onog na što su stručnjaci upozoravali, a nedavno je to spomenuo i Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog, vezano za mogućnost da zima "ujede" na proljeće, i to u ranije spomenutom travnju.

Američki servis AccuWeather najavio je oluje od Francuske preko Italije pa sve do Balkana, što znači da bi se i BiH mogla naći u neprilikama. I nije svugdje zima bila topla kao u BiH. Meteorolog Tyler Roys podsjeća da je sjeverozapadni i središnji dio Europe imao najviše snježnih oborina u proteklih pet godina, a u Nizozemskoj u više od 10 godina. Roys smatra da će proljeće kasniti, ali neće biti uskraćeno. - Olujno vrijeme krajem travnja i u svibnju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom. Za Istočnu Europu predviđa se toplo vrijeme tijekom proljeća, ali regija još uvijek može podnijeti hladan udarac - koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije nego što se vrate topliji uvjeti - navodi se u izvješću AccuWeathera.

Voćke u cvatu

Općenito toplo vrijeme možda je dobrodošlo za mnoge koji se nadaju da će izići nakon zimskih mjeseci, ali Roys upozorava da prijetnja snijegom može nastati povremenim hladnim naletima u proljeće. U cijeloj je regiji veći rizik za snježne oborine u kasnoj sezoni - uglavnom u ožujku - u usporedbi s posljednjim godinama. Prema svemu sudeći, još nije zima rekla svoje posljednje riječi i realno je očekivati da će ući u proljeće i ponegdje napraviti probleme. Zagrijavanja kućanstava će još biti i to nije neuobičajeno u nekim predjelima sve do početka lipnja. Na kraju krajeva, prodori zime nisu ništa neuobičajeno kroz cijelo proljeće i u više navrata smo tome svjedočili proteklih godina.

Međutim, ovo stvara nove probleme poljoprivrednoj proizvodnji jer ako minusi dođu u travnju ili u svibnju, jasno je da bi neke kulture mogle propasti, a već sada imamo voćke u cvatu i druge slične pojave koje zahtijevaju više topline, bez snažnih zimskih prodora. Stanovništvu je nadati se najboljem, a pripremati se na najgore, s dovoljno drva za ogrjev...