Nestanak električne energije u domu može nas iznenaditi i poremetiti nam rutinu, ali i primorati da pribjegnemo nekim privremenim rješenjima dok se struja ne vrati. No pritom često radimo i neke greške koje mogu ugroziti našu sigurnost, piše zadovoljna.hr.

Radi sigurnosti vas i vaših ukućana, ali i kako biste spriječili mogućnost štete te si olakšali dok se struja ne vrati, kada u vašem domu nestane struje nikada nemojte...

1. Koristiti svijeće

Paljenje svijeća kada nestane struje čini se kao klasično rješenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu srušiti svijeću i nikada ne biste smjeli ostaviti svijeću bez nadzora kada idete iz sobe u sobu.

Pripazite i kada rukujete s držačima svijeća koji mogu postati vrlo vrući ukoliko ostavite da svijeća gori predugo. Doznajte i koja to sitnica može spasiti život kada izbije požar.

Umjesto svijeća, bolje rješenje bit će da na određena mjesta u domu gdje vam je svjetlo najpotrebnije stavite ručne svjetiljke na baterije te povremeno provjerite rade li.

2. Ostaviti veće kućanske aparate uključene u struju

Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računala i sličnih aparata, a manje samo možete ugasiti, poput lampi i radija.

To je bitno napraviti jer ukoliko svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektroničke naprave ili preopteretiti strujni krug vašega doma.

3. Prečesto otvarati hladnjak ili zamrzivač

Ukoliko tijekom nestanka struje ne otvarate hladnjak ili zamrzivač, hladan zrak će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare.

Štoviše, neotvoren hladnjak može održavati odgovarajuću temperaturu barem četiri sata, a u dobrom zamrzivaču namirnice mogu biti sigurne i do dva dana.

Ako do nestanka struje dođe kada je vani vruće, preporučuje se staviti prekrivač na hladnjak i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

4. Dopustiti da se slavine previše ohlade

Ukoliko struje nestane tijekom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne što može dovesti do pucanja slavina. Dok su pipe u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerojatno pravilno izolirane, u starijim kućama dobro je provjeriti pipe u podrumu, garaži te vanjski vodovod i ako su pipe neizolirane omotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili ručnike te ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

5. Koristiti svu vodu odjednom

Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njenog pomanjkanja. Stoga, kako u vašem domu ne bi ponestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu u WC školjci.

6. Pretjerano koristiti mobitel

Kako biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobitelom kako biste surfali internetom ili igrali igricu, ali pripazite da ne pretjerate i da vam se na mobitelu ne potroši baterija.

A u ovakvoj situaciji svakako je dobro uz sebe imati mobitel s punom baterijom u slučaju da morate obaviti hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutno ne koristite.