Grčka će proširiti restrikcije otoku Mikonosu, popularnom turističkom odredištu te obalnoj regiji Halkidiki na sjeveru zemlje kako bi suzbila širenje koronavirusa, objavile su u srijedu vlasti civilne zaštite.   

Potpuno se zabranjuju partiji, na svim javnim i privatnim okupljanjima moći će biti najviše devetero ljudi, a nošenje maski obvezno je u zatvorenim i otvorenim prostorima. Najviše četvero ljudi može sjediti za istim stolom u restoranima, ali ako su bliski rođaci može ih biti šestero. 

Restrikcije će biti na snazi od 21. do 31. kolovoza. Grčka je u utorak zabilježila rekordnih 269 novih slučajeva od pojave koronavirusa u toj zemlji 26. veljače. 

Vlada u borbi protiv porasta zaraza ograničava javna okupljanja, zatvara barove i restorane u ponoć i poziva mlade da nose maske kad se vrate s odmora. Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalis rekao je novinarima da je Grčka, unatoč porastu zaraza, i dalje u "boljoj situaciji" nego druge europske zemlje. 

Rekao je da je Grčka na 180. mjestu po broju smrti na milijun stanovnika te da je 83 posto nedavnih zaraza rezultat nepridržavanja socijalne distance. 

Na Mikonosu, otoku koji nikad ne spava, veliki partiji na plažama na vrhuncu ljetne sezone natjerali su vlasti na restrikcije. 

Grčka prema podacima od utorka bilježi ukupno 7.472 zaraza koronavirusom i 232 mrtvih. Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Grčka ima u protekla dva tjedna 24,4 oboljela od covida-19 na sto tisuća stanovnika, a Hrvatska ima 37,7.