Grčka je na zadovoljavajući način ispunila prvi uvjet za početak pregovora o trećem programu financijske pomoći nakon što je u parlamentu u noći na četvrtak izglasan niz reformskih mjera, priopćila je Europska komisija.

Grčki vjerovnici - Europska središnja banka, MMF i Europska komisija ocijenili su da su izglasavanjem tih zakon u parlamentu "na vrijeme i na zadovoljavajući način" ispunjeni uvjeti koji postavljeni u dogovoru postignutom na summitu eurozone u ponedjeljak, izjavila je glasnovornica Komisije Annika Breidthardt.

O napretku u procesu priprema za početak pregovora o trećem programu pomoći Grčkoj u četvrtak su na telefonskoj konferenciji razgovorali ministri financija eurozone. Iz ureda predsjednika Euroskupine Jeroena Dijsselbloema najavili da će o rezultatima te konferencije izvjestiti tijekom dana, prenosi Jutarnji list.

Inače, sve je izglednije da Tsiprasova vlada još neće dugo izdržati i da će Grčka morati na parlamentarne izbore. To je potvrdio i grčki ministar unutarnjih poslova Nikos Voutsis.

- Ako ne u rujnu, onda će izbori biti u listopadu.