Iz grčke policije je priopćeno da je u Ateni uhićen jedan 29-godišnji muškarac u vezi s nizom napada pismo-bombama na EU službenike početkom ove godine.

U ožujku je u Ateni presretnuto osam pošiljki nakon što su pošiljke opremljene eksplozivnim napravama poslane na adrese Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Parizu i njemačkog ministra financija u Berlinu, podsjeća BBC.

Bivši grčki premijer Lucas Papademos je povrijeđen u eksploziji takve pošiljke u svibnju.

Policijska jedinica za borbu protiv terorizma ovog državljanina Grčke je uhitila u subotu.

U priopćenju policije se navodi da su u potrazi za drugim osumnjičenim osobama povezanim s ovom istragom.

Zasad nije jasno da li je uhićeni muškarac povezan s grčkom ekstremno ljevičarskom skupinom Zavjera vatrenih ćelija, koja je preuzela odgovornost za eksplozivnu napravu poslanu njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaeubleu.

Ova grupa je odgovorna za raniji niz sličnih napada pismo-bombama poslatih službenicima 2010. godine, zbog čega su grčke vlasti bile primorane da privremeno obustave međunarodni poštanski promet.

Nekim članovima te organizacije su izrečene dugotrajne zatvorske kazne 2011. godine.

Ova organizacija se pojavila 2008. na vrhuncu grčke financijske krize.

Bivši grčki premijer Papademos je zadobio manje povrede kada je u svom automobilu otvorio pošiljku s eksplozivnom napravom.

Papademos je bio na poziciji premijera od 2011. do 2012. godine, kada je upravljao nizom kontroverznih mjera štednje čiji je cilj bio osigurati europski paket spasa za ovu zemlju.

Prije toga je radio kao guverner Banke Grčke i potpredsjednik Europske središnje banke.

Ostali paketi koji su presretnuti u poštanskom centru za razvrstavanje pošiljki u Ateni bili su adresirani na političke figure Europske unije poput europskog povjerenika za ekonomiju Pierrea Moscovicija.

Iz policije su kazali da su naprave sadržavale barut koji se obično nalazi u petardama.