Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas će u Ankari ugostiti grčkoga premijera Kiriakosa Mitsotakisa, a dvojica čelnika su poručila da od sastanka očekuju pregovore o nastavku poboljšanja odnosa između svojih zemalja, susjeda i članica NATO-a.

Nakon više desetljeća napetosti između Atene i Ankare, obilježenih kratkim pozitivnim razdobljima, ovaj posjet, koji će uslijediti nakon Erdoganova posjeta Grčkoj u prosincu, dio je faze "rješavanja problema", rekao je Erdogan za grčki list Kathimerini. "Na nama je da smirimo odnose između dviju zemalja (...) kako bismo zajamčili da mir i spokoj zauvijek vladaju s obiju strana Egejskog mora", dodao je, kazavši i da bi želio "podići razinu bilateralnih odnosa na dosad neviđenu razinu".

"Mi nismo neprijatelji, mi smo susjedi", kazao je Mitsotakis u intervjuu objavljenom u turskome listu Milliyet, dodavši kako želi "krenuti naprijed konstruktivnim putem". "To nije lagan put", priznao je, dodavši kako smatra da je potrebno napraviti ovaj napor da bi se zajedno suočili sa "zajedničkim izazovima", poput migracijskih tokova u Egejskom moru.

U prosincu su dvojica čelnika, rivala na istočnom Sredozemlju, a istodobno i različitih stajališta po pitanju Cipra, potpisali deklaraciju o "dobrosusjedskim odnosima".

Nove napetosti

No unatoč toj fazi zatišja, koja je uslijedila nakon katastrofalnog potresa u kojemu je početkom 2023. na jugoistoku Turske smrtno stradalo više od 50.000 ljudi, nedavno ponovno otvaranje za muslimanske vjernike Hore, nekadašnje pravoslavne crkve i jedne od najslavnijih bizantskih građevina u Istanbulu, zasmetalo je grčkim vlastima.

Druga je to takva velika prenamjena crkve pod predsjednikom Erdoganom, zagovornikom pobožnih muslimana i čelnika stranke s islamističkim korijenima, koji je i svjetski poznatu istanbulsku Aju Sofiju pretvorio iz muzeja u džamiju godine 2020. Mitsotakis je prošli tjedan zbog toga izrazio "snažno nezadovoljstvo", jer smatra da u gradu "ne manjka džamija" i da to "nije način kako se postupa s kulturnom baštinom".

Grčki je premijer u subotu rekao da će predsjednika Erdogana zatražiti "poništenje odluke" o ponovnom pretvaranju pravoslavne crkve Hore ili crkve Krista Spasitelja u polju u džamiju. "Moj posjet bit će prilika za procjenu napretka koji smo postigli posljednjih mjeseci", rekao je u nedjelju grčki čelnik.

Unatoč međusobnim nesuglasicama, dvije zemlje kane i dalje poticati trgovinsku razmjenu da bi je povećale sa sadašnjih gotovo šest milijardi dolara na deset milijardi.